share

Niezawodny sposób na suszenie pomidorów w piekarniku i w suszarce – oto jak to zrobić!

by

Suszone pomidory – jak je zrobić samodzielnie?

Suszone pomidory kochają chyba wszyscy. Pomidory suszone to aromatyczny dodatek, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jeżeli chcesz samodzielnie przygotować suszone pomidory, zachęcamy do zapoznania się z naszymi pomysłami.

Jak zrobić suszone pomidory?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy określić, jaki rodzaj suszonych pomidorów chcemy uzyskać. Czy preferujemy pomidory w słoiczkach z aromatycznym olejem czy może wersję suszoną, którą można przechowywać w papierowej torebce, podobnie jak grzyby? Podpowiemy Wam, jak uzyskać oba rodzaje suszonych pomidorów.

Jak suszyć pomidory w suszarce?

Najprostszym sposobem na wysuszenie pomidorów jest użycie suszarki do owoców i warzyw. Połówki pomidorów usuwamy z pestek i układamy skórą w dół na tackach suszarki. Delikatnie posypujemy pomidory solą i opcjonalnie możemy dodać świeże zioła lub plasterki czosnku. Suszone pomidory będą gotowe, gdy ich brzegi zaczną się marszczyć i zwijać, a wnętrze będzie suche.

Jak suszyć pomidory w piekarniku?

Umyte pomidory kroimy na pół i układamy ciasno na blaszkach od piekarnika. Opcjonalnie można usunąć gniazda nasienne, co przyspieszy proces suszenia. Następnie wstawiamy blachy do piekarnika ustawionego na 100 stopni i zostawiamy uchylone drzwiczki. Czas suszenia zależy od wielkości i rodzaju pomidorów, ale będzie to zazwyczaj kilka godzin. Gotowe suszone pomidory będą zmniejszone, zmarszczone i suche.

Jak przechowywać suszone pomidory?

Gotowe suszone pomidory można zapakować do słoików. Przekładamy połówki pomidorów do słoików i zalewamy gorącym olejem roślinnym lub oliwą. Można dodać do słoików pokrojony w plasterki czosnek, ulubione świeże zioła czy suszone chilli. Można także przed włożeniem pomidorów do słoików wymieszać je z ulubionymi przyprawami i solą. Suszone pomidory będą smacznym dodatkiem do różnych potraw.

Jakie pomidory nadają się do suszenia?

Najlepiej wybierać drobne, podłużne i mięsiste odmiany pomidorów, takie jak Lima czy pomidory koktajlowe. Odmiany o zwartym miąższu będą odpowiednie do suszenia.

Jak wykorzystać pestki i sok z pomidorów?

Pozostałe pestki i sok z pomidorów można wykorzystać do przygotowania sosu. Pestki i sok gotujemy, odparowujemy i przecieramy przez sito. Przetarty sos możemy doprawić solą, ziołami, chilli lub czosnkiem. Taki sos będzie idealny jako baza do sosu do pizzy lub sosu do makaronu na zimę.

Jak wykorzystać suszone pomidory?

Po uzyskaniu suszonych pomidorów, możemy ich wykorzystać na wiele sposobów. Możemy dodawać je do past kanapkowych, farszu do naleśników, tortilli, muffinów, frittaty czy dań makaronowych. Suszone pomidory nadadzą się także do sałatek, zup kremów, roladek z kurczaka, kotletów jajecznych czy roladek schabowych.

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi galeriami, gdzie znajdziesz wiele pomysłów na potrawy z wykorzystaniem pomidorów.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode