share

Lody z dodatkiem serka – szybki i idealny deser dla osób starszych, wymagający tylko 3 minut przygotowania

by

Domowe lody truskawkowe z serkiem wiejskim – przepis

Serek wiejski wyróżnia się wśród przetworów mlecznych kilkoma atutami. Jest odżywczy i sycący, a jednocześnie niskokaloryczny – zawiera ok. 97 kalorii w 100 g. Granulowany serek wiejski jest też bogaty w białko (11 g / 100 g) oraz wapń (83 mg / 100 g). Pierwiastek ten jest szczególnie potrzebny właśnie starszym osobom i dzieciom – na wzmocnienie kości. Jednocześnie, w porównaniu z jogurtem naturalnym i półtłustym twarogiem, ma kilka razy więcej sodu, dlatego osoby, które mają problemy z utrzymaniem właściwego ciśnienia powinny jeść go z umiarem.

Ponadto serek wiejski jest mięciutki (co ważne dla starszych i dzieci), ma neutralny, delikatny smak i lubią go niemal wszyscy. Daje też mnóstwo możliwości w kuchni. Użyjecie go nie tylko przygotowując proste śniadanie, z owocami czy orzechami lub na kanapkach, ale możecie z nim też zrobić sałatkę, a nawet zapiekankę. Nadaje się również do zamrożenia z ulubionymi owocami. Lody z serka wiejskiego zdobywają coraz większą popularność. Zrobicie je w banalny sposób, z zaledwie 3 składników – lub 2, jeśli pominiecie dodatkowe słodzidło. Nie znamy prostszego przepisu.

O czym pamiętać, robiąc truskawkowe lody z serka wiejskiego?

Kiedy będziecie kupować truskawki, polecamy odmianę rumba lub polka, o wyjątkowo intensywnym smaku i zapachu. Dzięki temu cukier w deserze naprawdę będzie już zbędny. Przygotowując lody z serka wiejskiego, weźcie pod uwagę właściwości tego wyjątkowego produktu. Po zamrożeniu wyjmijcie całe pudełko i podzielcie je od razu na porcje (zjedzcie od razu) lub w maksymalnie 2-3 podejściach. Im dłużej będziecie je przechowywać, tym będą twardsze. Jeśli chcecie je zjeść na 2-3 podejścia, za każdym razem po wyjęciu potrzymajcie je przez chwilę w temperaturze pokojowej, by odrobinę zmiękły. Potem szybko schowajcie z powrotem.

Domowe lody truskawkowe z serkiem wiejskim – przepis

Składniki (na 1 kg):

  1. 5 opakowań serka wiejskiego bez dodatków
  2. 50-70 dag truskawek (lub innych ulubionych owoców)
  3. 3-4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie i obierzcie truskawki.
  2. Owoce zblendujcie lub zmiksujcie z serkiem na gładką masę.
  3. Dodajcie ewentualnie miód i ponownie całość zmiksujcie.
  4. Przelejcie masę do zamykanego pojemnika na żywność i włóżcie na noc do lodówki.
  5. Rano lody będą gotowe.
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode