share

Jakie dodatki wybrać do pizzy?

by

Co dodać do pizzy by zachwycała swoim smakiem? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Najczęściej dodatki do pizzy uzależnione są od upodobań. Jakie dodatki do pizzy zostaną wybrane, zależy także od tego, czy chcemy przygotować pizzę zbliżoną do włoskiego oryginału, czy przyrządzić ją w stylu amerykańskim.

Niektórzy twierdzą, że na pizzy można położyć dużo różnych składników. Zazwyczaj jest to prawda. Jako dodatki do pizzy i na zapiekanki można położyć między innymi owoce morza, mięso, warzywa, ryby albo grzyby. A także tak oryginalne dodatki do pizzy, jak kiszona kapusta, kiwi czy pleśniowe sery.

Włosi, którzy robią klasyczną włoską pizzę, nie umieszczają na niej zbyt wielu dodatków. Pizza to danie, które powstało w wyniku panującej biedy. Dlatego im mniej składników i im cieńsze ciasto tym pizza jest bardziej włoska. Dodatki do pizzy mają zadanie podkreślać smak chrupiącego ciasta, a nie go przytłaczać.

Podstawowym składnikiem pizzy jest przede wszystkim sos pomidorowy, bazylia, oregano i ser mozzarella. Takie dodatki do pizzy tworzą popularną margeritę. W wersji amerykańskiej znaleźć można jako dodatki do pizzy ser żółty oraz pieczarki. Oprócz nich do zrobienia różnych wersji wystarczą nam takie dodatki do pizzy jak: kiełbasa pepperoni, szynka, ananas, kapary, kurczak i kukurydza. Z takich składników zrobimy między innymi pizzę pepperoni, a z dodatkiem ananasa powstanie pizza hawajska. Gdy jako dodatki do pizzy wybierzemy karczochy, szynkę, grzyby i mozzarellę to powstanie pizza capricciosa. Pizza w stylu amerykańskim pozwala na większą dowolność w wyborze składników, a także na grubszy spód np.: robiąc pizzę z kurczakiem.

Ze składnikami do pizzy można eksperymentować i położyć na niej co tylko lubimy i co mamy w lodówce bądź w zamrażarce. We Włoszech istnieje tylko kilka rodzajów pizzy. Przez to, że pizza rozprzestrzeniła się na całym świecie powstały jej różne nowe odmiany. Dodatki do pizzy mogą być zmieniane w zależności od regionu świata gdzie się pojawiają. Stąd na przykład pomysł na pizzę meksykańską albo polską z oscypkiem i sosem żurawinowym.

Dodatki do pizzy – pizza wegetariańska

Dużą popularnością cieszy się również pizza wegetariańska z wykorzystaniem roślinnych zamienników mięsa. Jako dodatki do pizzy wybiera się mnóstwo warzyw np.: cukinię, bakłażana, brokuły, paprykę, seler, karczochy i inne warzywa sezonowe. Ostatnio pojawiła się także pizza wegańska. Do jej przygotowania używa się wegańskiej mozzarelli albo wegańskiego parmezanu. Są to dodatki do pizzy w 100% produkowane na bazie roślin.

Warto też wspomnieć o pizzy bezglutenowej, która odpowiada na potrzeby coraz większej grupy miłośników tego włoskiego dania z alergiami i nietolerancją pokarmową. Zamiast mąki pszennej używa się np.: mąki gryczanej lub owsianej. Można także spotkać pizzę zrobioną na spodzie warzywnym np.: z marchewki, cukinii lub buraka.

Dodatki do pizzy – jakie składniki do pizzy?

Niektórzy nie wiedzą jakie składniki dodać do swojej pizzy. Zanim zaczniemy myśleć jakie dodatki do pizzy należy kupić, zajrzyjmy do lodówki. Pizza to sposób na wykorzystanie kawałków wędliny albo skrawków sera. Wybierając dodatki do pizzy, warto wzorować się na kuchni włoskiej. W niej obmyślono połączenia smaków, które zawsze się sprawdzają. Jako dodatki do pizzy mogą sprawdzić się między innymi świeże i konserwowe warzywa, na przykład papryka czy ogórek, albo pomidory, cebula, kalafior i brokuły. Wszelkie warzywa konserwowe, czyli groszek, fasola, kukurydza. Jako dodatki do pizzy doskonale smakują sery wędzone, sery pleśniowe i sery żółte. Zaskakującym połączeniem może być feta z bakłażanem i bazyliowym pesto. Niezastąpionym składnikiem do pizzy są oliwki zielone i czarne, a także kapary i suszone pomidory.

Dla miłośników odważnych smaków polecamy owoce morza, czyli krewetki, mule czy kalmary. Niestety musimy użyć tych z mrożonek lub z zalewy. Warto spróbować dodać do pizzy „frutti di mare” kawioru. Łatwiej sięgnąć po ryby, czyli na przykład tuńczyk, śledź czy wędzony łosoś. Dla lubiących wyraziste smaki koniecznym dodatkiem do pizzy będzie mięso. Najlepiej sprawdza się szynka, kurczak i wołowina.

Dodatki do pizzy nadające daniu zdecydowanego aromatu to świeże zioła. Rukolą lub bazylią można posypać pizzę, gdy jest już upieczona. Nawet popularna w Polsce natka pietruszki nada daniu świeżości. Jeśli nie mamy takich ziół, możemy po upieczeniu dodać na wierzch pizzy liście szpinaku. Wtedy pizza będzie miała świeży, wiosenny charakter.

Dodatki do pizzy – pizza na słodko

Pizza nie musi być wcale wytrawna. Sięgając po takie owoce jak kiwi, banan, gruszka czy ananas przygotujemy wersję deserową. Pamiętajmy o tym, że do pizzy hawajskiej nie musimy dodawać tylko ananasa. Dodatki do pizzy na słodko to także truskawki oraz czekolada. Wiele osób bywa zaskoczonych takim podejściem do znanej przekąski. Ponadto warto pamiętać, że w każdej pizzerii istnieje możliwość dobrania składników według własnej upodobań. Niekoniecznie trzeba piec pizzę samemu, by mieć na niej ulubione składniki.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode