Czy da się zrobić gęsty sos bez mąki?
Oczywiście, że tak! Sprawdźcie, jakie to proste.
Dobry sos do mięsa czy warzyw, poza smakiem i aromatem, powinien też mieć odpowiednią konsystencję. Najczęściej w celu zagęszczenia go stosuje się mąkę pszenną, jednak nie wszyscy przepadają za tym rozwiązaniem. Czasem zdarza się też, że zabraknie odpowiedniej mąki w domu. Możecie łatwo sobie poradzić, stosując prosty sposób na zagęszczenie sosu. Sprawdźcie, jak to zrobić.
Jak zagęścić sos żółtkiem?
Składnikiem, który rewelacyjnie sprawdza się jako zamiennik dla mąki w gęstych sosach jest żółtko. Wystarczy, że dokładnie oddzielicie żółtko od białka, a następnie powoli wlejcie do naczynia z żółtkiem gorący sos, który chcecie zagęścić. Dzięki temu żółtko się zahartuje i nie powstanie z niego jajecznica w sosie.
Następnie wystarczy wlać takie zahartowane żółtko do sosu cały czas mieszając i gotowe. Jeżeli konsystencja nie jest odpowiednio gęsta, możecie dodać kolejne żółtko.
Sposoby na zagęszczenie sosu bez mąki
Gęsty sos można uzyskać nie tylko dzięki mące i żółtku. Istnieje kilka ciekawych sposobów na jego zagęszczenie. Pierwszym, co przychodzi do głowy, jest najzwyklejsze odparowanie. Wystarczy, że zdejmiecie z patelni lub garnka pokrywkę i pozwolicie, by sos się gotował bez przykrycia. W ten sposób część wody wyparuje i sos stanie się gęstszy.
Możecie też dodać do niego puree z fasoli lub ciecierzycy. Zmieni to co prawda nieco smak dania, ale będzie ono gęstsze i bardziej sycące. Kolejnym ciekawym sposobem jest dodanie do sosu koncentratu pomidorowego, który również może sprawić, że konsystencja dania stanie się bardziej gęsta.