Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę ze szparagami, z pewnością zastanawiać Cię będzie, jak gotować szparagi. Bo przecież połowa sukcesu to dodatki, ale ogromne znaczenie dla smaku naszego dania ma także to, jak je przygotujemy – czy szparagi będą chrupkie, czy ich nie przegotujemy. Z naszym poradnikiem dowiesz się, jak gotować szparagi, by smakowały doskonale.
Szparagi cieszą się coraz większą popularnością i coraz więcej osób sięga po nie wraz z nadejściem wiosny. Jednak są też osoby, które jeszcze nie miały okazji ich przygotować samodzielnie i chcą wreszcie to zmienić. Właśnie dla nich powstał nasz poradnik jak gotować szparagi. Zdradzamy w nim, jak je przygotować, jakie naczynia wybrać, by szparagi były równomiernie ugotowane i co zrobić ze szparagami, zanim zaczniemy je gotować. Kiedy już zaznajomicie się z naszymi radami, zdradzimy także inne sposoby, jak przyrządzić szparagi, bo przecież gotowanie to nie jedyna metoda ich przygotowania.
Jak ugotować szparagi w specjalnym garnku
Jeśli jesteście miłośnikami szparagowych dań i w sezonie jecie je na kilogramy, garnek do gotowania szparagów może Wam się przydać. Choć szczerze, nam zazwyczaj szkoda miejsca w kuchni na gadżety, które mają swoje zamienniki w postaci zwykłych, klasycznych naczyń. Do takiego garnka dołączony jest koszyczek, w którym umieszcza się umyte i oczyszczone szparagi. Zaletą jest fakt, że stojąco pionowo w garnku całe szparagi gotują się tak, jak powinny. Czyli na delikatne główki działa para wodna, natomiast łodygi szparagów gotują się od najgrubszych końców ku górze, równomiernie dochodząc.
Jak ugotować szparagi w zwykłym garnku
Oczywiście możemy sobie poradzić także bez gadżetów. Jak zatem ugotować szparagi w zwykłym garnku? Sprawa nie jest trudna – wybierz naczynie o małej średnicy, ale wysokich ściankach, które najbardziej przypominać będzie specjalistyczny sprzęt. Sprawdzi się tu więc wysoki kubek, w którym będzię można umieścić szparagi pionowo, by jak najwierniej odwzorować warunki, jakie stwarza profesjonalny garnek do gotowania szparagów.
Zajrzyj też do naszego artykułu jak przygotować i ugotować szparagi, w którym znajdziesz jeszcze więcej patentów na szparagi, zarówno te zielone, jak i białe. Dowiedz się także z naszego artykułu szparagi zielone czy białe – które wybrać, do jakich dań wykorzystać poszczególne odmiany tego warzywa.
Kiedy już dowiesz się, jak gotować szparagi, mamy dla Ciebie mnóstwo przepisów, jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce, czyli co smacznego ugotować ze szparagami w roli głównej:
- Makaron ze szparagami
- Przepisy na 22 dania ze szparagami
- Krem ze szparagów
- Przekąski ze szparagami