Gotowanie kakao to niezwykle trudna sztuka. Nie mamy na myśli kakao rozpuszczalnego, gdzie wystarczy wrzucić dwie łyżeczki proszku, zalać wodą albo gorącym mlekiem.
Jak ugotować kakao rozpuszczalne?
- Wystarczy wrzucić dwie łyżeczki proszku,
- zalać wodą albo gorącym mlekiem.
To jest napój kakaowy.
Jak ugotować prawdziwe kakao?
- Najpierw należy pomieszać kakao z cukrem i niewielką ilością mleka.
- W międzyczasie należy grzać mleko na kuchence, tak aby mieszankę kakao, cukru i niewielkiej ilości mleka, wlać do garnka z ciepłym mlekiem i zagotować.
- Na jedną szklankę mleka potrzebujecie jedną łyżeczkę suchego kakao i łyżeczkę cukru.
Ci odważniejsi kulinarni zapaleńcy, mogą sypać suche kakao wymieszane z cukrem (najlepiej pudrem) do ciepłego mleka, jednocześnie mieszając w garnku łyżką.
Wprowadźcie nasze porady w życie i poczujcie inny smak kakao!