share

Homary, krewetki i kraby – różnorodność skorupiaków

by




Owocami morza – Skorupiaki

Owocami morza – Skorupiaki

Owocami morza nazywamy rozmaite zwierzęta morskie, które mają nie tylko wysoką wartość odżywczą, ale także doskonale smakują. Zaliczają się do nich między innymi skorupiaki.

Skorupiaki

Skorupiaki to bezkręgowce, mają zewnętrzny szkielet, niekiedy tworzący kruchą segmentową skorupę. Do grupy tej należą homary, langusty oraz kraby i krewetki.

Charakterystyka skorupiaków

Homary

Homary to skorupiaki żyjące w Atlantyku i Morzu Śródziemnym. W sklepach dostępne są świeże (ugotowane w skorupie lub żywe), a także mrożone. Pamiętajmy, że żywy homar jest ciemnoniebieski i dopiero po ugotowaniu staje się jasnoczerwony. Można przyrządzać go w wodzie lub na parze, piec na grillu lub na ruszcie. Świetnie nadaje się też do zupy rybnej – jego zmiażdżony pancerz zapewnia niepowtarzalny smak i aromat.

Langusty

Langusty występują na całym świecie w wodach przybrzeżnych i ważą od 1,3 do 8 kilograma. Można je kupować świeże lub mrożone, a następnie gotować w wodzie lub na parze. Także smażone mają niepowtarzalny smak, jednak przed taką obróbką cieplną musimy pamiętać, aby najpierw przekroić je na pół jednym cięciem wzdłuż ciała. W przeciwieństwie do innych skorupiaków, nie stają się jasnoczerwone po ugotowaniu. U langusty jadalne mięso znajduje się tylko na odwłoku.

Kraby

Kraby, te skorupiaki występują w Morzu Śródziemnym i Atlantyku. Sprzedaje się je żywe – w skorupie lub bez niej. Można je piec i gotować w wodzie lub na parze. Podczas obróbki cieplnej stają się czerwone. Ich mięso znajduje się pod pancerzem i w szczypcach.

Krewetki

Krewetki są małymi skorupiakami, które osiągają do 10 centymetrów długości. Jeśli kupujemy surowe pamiętajmy, że muszą być bladoróżowe, suche i jędrne – wiotkie i miękkie są bowiem nieświeże. Krewetki bardzo szybko się psują, dlatego nie należy zwlekać z ich przyrządzeniem. W sklepach zazwyczaj można je kupić mrożone lub w puszkach. Stanowią doskonały składnik zup, szaszłyków, sosów i past. Można je smażyć w maśle lub w cieście, a także przyrządzać w piekarniku, gotować na parze albo dusić.

Raki

Raki, skorupiaki te występują głównie we Francji. Można je kupować żywe (mają wtedy bladoróżowy kolor) lub gotowane. Najczęściej przyrządza się je smażąc na patelni lub gotując w wodzie.


Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode