share

Bez uwzględnienia 1 składnika, ogórki wychodzą miękkie i puste w środku.

by

Twój tekst:

Suchy, biały ryż to dodatek naszych babć do kiszonych ogórków. Bardzo ważne jest to, aby wybierać ten długoziarnisty w typie basmati, który nada chrupkość kiszonkom na długi czas.

Przygotowujecie przetwory na zimę i liczycie na pyszne ogórki kiszone własnej roboty? Nie zapomnijcie o ryżu! Tak, to jeden z tych dodatków, który odpowiada za ich chrupkość, nawet przez dłuższy czas przechowywania.

Przepis na twarde i chrupiące ogórki kiszone

Składniki:

  • 10 kg ogórków gruntowych (najlepiej śremskie)
  • 0,5 kilograma ryżu długoziarnistego typu basmati
  • 4 pęczki kopru
  • 20 ząbków czosnku
  • 10 listków dębu
  • 10-15 listków wiśni
  • 3 korzenie chrzanu
  • garść pieprzu czarnego w ziarnach
  • garść ziela angielskiego
  • 20 listków laurowych
  • woda do zalania słoików
  • 5 łyżek soli

Przygotowanie:

  1. Wstępnie dokładnie oczyśćcie ogórki szczotką do warzyw.
  2. Przepłuczcie pod bieżącą wodą i przełóżcie na durszlak.
  3. Osuszcie delikatnie ręcznikiem papierowym.
  4. Wszystkie przyprawy podzielcie równo tak, aby do każdego słoika trafiła taka sama ilość.
  5. Wsypcie ryż na samo dno.
  6. Włóżcie ogórki do wyparzonych słoików tak, aby przylegały do siebie jak najmocniej – to zapobiegnie wypłynięciu.
  7. Zagotujcie wodę i osól ją. Przestudźcie i zalej słoiki tak, aby woda zakrywała ogórki w całości.
  8. Zakręćcie ogórki szczelnie, pozostawcie na dobę na blacie kuchennym, a potem i przełóżcie do chłodnego i zaciemnionego pomieszczenia.
  9. Po 2-3 tygodniach są gotowe do spożycia.

5 najważniejszych przyczyn, dlaczego ogórki wychodzą niesmaczne

Jeżeli chcecie uniknąć miękkich i przykrych w zapachu ogórków, zwróćcie uwagę na te kilka błędów. To one są najczęstszą przyczyną zmarnowania produktów:

  1. gwałtowna zmiana temperatury sprawia, ze może nastąpić burzliwa fermentacja – chcąc uniknąć takiej sytuacji, wystarczy odczekać dobę po przygotowaniu ogórków, a następnie przełożyć je do piwnicy, gdzie będą mogły być przechowywany przez długi czas
  2. ogórki kupione na targu powinniśmy zakisić praktycznie tego samego dnia – odkładanie tego na kolejne dni może przyczynić się do pierwszych procesów gnilnych zachodzących w ogórkach. To z reguły główna przyczyna zepsucia podczas kiszenia
  3. użycie niewłaściwej soli – ta jodowana będzie najgorszym wyborem. Jeżeli mamy taką możliwość, wybierajmy kłodawską niejodowaną z minerałami, która jest idealna do przetworów
  4. nie przesadzajcie z przyprawami – zły ich dobór może sprawić, ze ogórki staną się gorzkie lub cierpkie w smaku
  5. przenawożone i przerośnięte odmiany zepsują smak kiszonki i będą miały charakterystyczny zapach gnilny
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode