share

5 niesamowitych propozycji na zdrowe słodkości, które zaskoczą fanów smakołyków

by

Czy można zajadać słodkościami na diecie?

Oczywiście! Desery wcale nie muszą być kaloryczne i niezdrowe, mogą dostarczać organizmowi wiele cennych wartości odżywczych i wspierać walkę z dodatkowymi kilogramami. Wystarczy znaleźć odpowiedni przepis. Oto nasze propozycje na lekkie i pyszne fit desery przygotowane z dodatkiem superfoods, takich jak burak, dynia, kasza jaglana czy nasiona chia.

Fit desery w słoikach – pudding chia z musem truskawkowo-jagodowym

Na pierwszy ogień idą desery, które można zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Wystarczy umieścić je w wygodnym, zakręcanym słoiku. Fit deser w takiej formie nie może obyć się bez nasion chia. Te niepozorne czarne ziarenka kryją w sobie bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, witamin (A, B, C, E) i minerałów (wapnia, miedzi, żelaza, cynku i selenu), które korzystnie oddziałują na cały nasz organizm. Wypróbuj nasz przepis na zniewalający pudding chia z owocami.

Składniki:

  • 70 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 70 g jagód (mogą być mrożone)
  • 1 banan
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek nasion chia
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • zmielone orzechy i listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

  1. Aby deser miał konsystencję puddingu, nasiona chia wymieszaj wcześniej z jogurtem i odstaw na minimum pół godziny.
  2. Gdy nasiona już napęcznieją, wymieszaj je z miodem. Następnie zmiksuj jedną połowę banana z truskawkami, a drugą połowę z jagodami.
  3. Do każdego musu dodaj po pół łyżeczki zmielonego siemienia lnianego i starannie wymieszaj.
  4. Deser układaj w słoiku partiami, w kolejności: pudding chia, mus jagodowo-bananowy, mus truskawkowo-bananowy. Możesz go także posypać mielonymi orzechami lub udekorować listkami mięty.

Fit desery z dyni

Jeśli zależy ci na utrzymaniu zgrabnej sylwetki, warto włączyć do swojego jadłospisu dynię. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, obniża poziom złego cholesterolu i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Oto nasza propozycja na pyszny deser z dyni.

Składniki:

  • 250 g dyni (może być mrożona)
  • ok. 150 ml wody
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki dobrej jakości masła orzechowego (100% orzechów)
  • ½ szklanki daktyli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • mleko kokosowe (opcjonalnie)
  • garść płatków jaglanych, owsianych lub domowej granoli
  • pokruszone orzechy i migdały do posypania

Wykonanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut, aż zmiękną.
  2. Dynię obierz, wydrąż z niej pestki i pokrój ją na małe kawałki. Przełóż wszystko do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż warzywo będzie miękkie.
  3. Do lekko ostudzonej dyni dodaj miękkie daktyle, masło orzechowe, kakao, cynamon i szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładką masę.
  4. Deser układaj w pucharku naprzemiennie: warstwa musu, porcja jogurtu naturalnego, warstwa płatków lub granoli, znów mus i kolejna porcja jogurtu. Na wierzch posyp pokruszonymi orzechami i migdałami.

Fit desery bez cukru – bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej z jagodami

Kasza jaglana jest pożywna i lekkostrawna, zawiera mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych oraz wspomaga odchudzanie. Połączona z jagodami tworzy doskonałe połączenie. Oto przepis na pyszny bezglutenowy deser z kaszy jaglanej.

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • 160 ml mleka roślinnego (dowolny smak)
  • 30 ml oleju (rzepakowego lub kokosowego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 100 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • ok. 250 g jagód (mogą być mrożone)

Wykonanie:

  1. Kaszę opłucz zimną wodą i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W osobnej misce wymieszaj mleko, jajka, olej, ekstrakt z wanilii i kakao. Połącz to z ugotowaną kaszą, dodaj sodę i ksylitol i dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż jagody. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Fit desery dla wymagających – ciastka marchewkowe z mąką z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mąk zbożowych. Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny i zapewnia uczucie sytości. Przygotuj smaczne i zdrowe ciastka marchewkowe z mąką z ciecierzycy.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 320 g mąki orkiszowej
  • 250 g marchewki (może być z mrożonki)
  • 2 banany
  • 5 łyżek musu z jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Składniki na dżem:

  • 60 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 5 daktyli

Wykonanie:

  1. Przygotuj dżem: wiśnie i daktyle gotuj w rondelku, aż składniki się połączą i konsystencja stanie się gęsta.
  2. Zmiksuj marchewkę, banany, mus jabłkowy i olej kokosowy. Przełóż masę do miski, dodaj oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii i uformuj ciasto.
  3. Podziel ciasto na małe kwadraty, nałóż na każdy porcję dżemu i złóż w trójkącik.
  4. Umieść ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Fit desery na szybko – czekoladowe muffiny z buraków

Buraki to smaczny, zdrowy i słodki składnik, który idealnie nadaje się do przygotowania wartościowego fit deseru. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, takich jak żelazo, kwas foliowy i betanina. Oto przepis na pyszne muffiny z buraków.

Składniki:

  • 230 g ugotowanych buraków (mogą być mrożone)
  • 2 jajka
  • 150 ml chudego mleka
  • 350 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki ksylitolu, syropu klonowego albo syropu z agawy
  • garść pokrojonych bakalii: orzechy, migdały, żurawina
  • garść pokrojonej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Zmiksuj buraki. Wsyp mąkę, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, kakao, jajka i mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj pokrojone bakalie i gorzką czekoladę. Wymieszaj kilkoma ruchami.
  3. Przełóż ciasto do foremek na muffiny i piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode