Makaron a'la Carbonara

Makaron a’la Carbonara

Makaron a’la Carbonara to klasyczny, prawdziwie włoski przepis, który z każdym kęsem pozwala poczuć atmosferę malowniczych, pełnych słońca uliczek Rzymu. Dzięki prostocie składników, wszyscy smakosze włoskiej kuchni mogą cieszyć się tym daniem niezależnie od swoich kulinarnych umiejętności. Tradycyjna carbonara jest przyrządzana z jajek, tłustego boczku, świeżo zmielonego pieprzu i sera pecorino romano lub parmigiano reggiano. Kluczem jest znalezienie właściwej równowagi pomiędzy tymi składnikami, aby stworzyć kremowy i intensywnie smakowy sos. Makaron z carbonare to doskonała uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • 300 gramów śmietany o zawartości 30% tłuszczu
  • 80 gramów startego sera typu parmezan
  • 2 żółtka
  • 400 gramów makaronu (najlepiej tagliatelle)
  • 400 gramów parzonego boczku
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

Makaron a’la carbonara – jak zrobić?

  1. Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na głębokiej patelni przez około 10 minut, aż zrobi się chrupiący.
  2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  3. W międzyczasie przygotować sos. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ser i roztrzepane żółtka. Dobrze wymieszać i doprawić solą i sporą ilością grubo zmielonego pieprzu.
  4. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do smażącego się boczku. Wymieszać i smażyć razem przez 1-2 minuty.
  5. Całość zalać sosem śmietanowym i dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż sos zacznie gęstnieć i oblepiać makaron.
  6. Gotowe danie posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na głębokiej patelni przez około 10 minut, aż zrobi się chrupiący.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
3. W międzyczasie przygotować sos. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ser i roztrzepane żółtka. Dobrze wymieszać i doprawić solą i sporą ilością grubo zmielonego pieprzu.
4. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do smażącego się boczku. Wymieszać i smażyć razem przez 1-2 minuty.
5. Całość zalać sosem śmietanowym i dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż sos zacznie gęstnieć i oblepiać makaron.
6. Gotowe danie posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron a’la Carbonara – dodatkowe informacje

Danie można również przygotowywać z makaronem typu spaghetti lub penne. Pod koniec smażenia trzeba uważać, żeby sos się nie zważył.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makagigi
Następny przepis: makaron a'la włoska pasta-z sosem pomidorowym i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode