kawa chai latte

kawa chai latte

Kawa Chai Latte to połączenie aromatycznej indyjskiej herbaty chai, kremowego mleka i intensywnej kawy. To egzotyczne połączenie wschodnich przypraw istotne dla chaia, z lekką słodyczą latte i zdecydowanym aromatem kawy. Wśród niezbędnych składników znajdziemy: goździki, kardamon, cynamon, imbir, anyż i pieprz. Tworzą one zniewalający bukiet smaków, które sprzyjają relaksacji oraz pozwalają na chwilę przeniesienia się na ulice pełne wschodnich przypraw. Ożywczy napój ten jest idealny na chłodniejsze wieczory. Dotyk orientu w codziennym życiu stanowi kuszący sposób na zamknięcie dnia lub oryginalne przywitanie nowego dnia. Kawa Chai Latte – to aromat i smak, który świetnie wpisuje się w klimat latte oraz kawy.

Składniki:

  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 200 ml mleka o zawartości tłuszczu 3.2%
  • 1 łyżeczka przyprawy do chai latte + odrobina do posypania (cynamon, kardamon, wanilia, cukier)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Kawa chai latte – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Kawę wymieszać z przyprawą, zalać 50 ml wrzątku, zaparzyć i przelać przez sitko.
  2. Herbatę zalać 50 ml wrzątku, posłodzić miodem i dodać do kawy.
  3. Przelać do wysokiej szklanki.
  4. Mleko spienić spieniaczem do mleka (ciepłe) lub przez ekspres (wtedy spieniamy zimne).
  5. Wylać do szklanki.
  6. Wierzch kawy posypać przyprawą.

Porady – Dodatkowe informacje

Do doprawienia kawy chai latte użyłam gotowej mieszanki przypraw ale możecie też zrobić ją sami.

Wystarczy wymieszać przyprawy, najlepiej od razu więcej i zamknąć w słoiczku na zapas.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Katarzynka
Następny przepis: Kawa frappe – mrożona kawa po grecku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode