Dorsz ze szparagami

Dorsz ze szparagami

Dorsz ze szparagami to pyszne, zdrowe i proste do przygotowania danie. Białe mięso ryby, delikatnie pieczone z aromatycznymi szparagami tworzy kompozycję smaków, które zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Rybę można podać zarówno na codzienną kolację, jak i na elegancki obiad. Dorsz ze szparagami to idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie lekkie, ale jednocześnie sycące dania. Szparagi dodają całości wyjątkowej lekkości i wyrazistego smaku. Spróbujcie tego dania i przekonajcie się, jak smakuje najlepsza ryba pieczona ze szparagami. Dorsz ze szparagami – danie, które zasługuje na waszą uwagę!

Składniki:

  • 1 kilogram filetów z dorsza
  • pęczek zielonych szparagów
  • cebula
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • pół kostki masła
  • cytryna
  • łyżka musztardy
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz

Dorsz ze szparagami – jak zrobić?

  1. Dorsza opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować musztardą i posypać oregano. Na grubych oczkach tarki zetrzeć masło (zostawić 2 łyżeczki masła do szparagów i cebuli) i posypać nim rybę. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 40 minut.
  2. Szparagi obrać, umyć i związać w pęczek. Zalać małą ilością wody, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę masła. Gotować 15 minut.
  3. Obrać i posiekać cebulę. Zeszklić na łyżeczce masła. Następnie dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem. Gotować 3-5 minut. Razem z niecałą połową szparagów zmiksować w blenderze.
  4. Dorsza ułożyć na kilku szparagach i polać sosem.

Porady – Dorsz ze szparagami – dodatkowe informacje

Do sosu można dodać trochę sake lub białego wytrawnego wina.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dorsz zapiekany z cebulą
Następny przepis: Dorsz zapiekany ze szpinakiem i pomidorkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode