share

Zobaczcie, jak te grzyby wydają robaki i zanurzcie się w nich! Nowatorskie rozwiązanie dla miłośników grzybobrania.

by

Zapomnijcie o robakach w grzybach! Ta prosta mikstura szybko poradzi sobie z nieproszonymi lokatorami.

Przy zbieraniu grzybów trzeba być bardzo czujnym. I nie chodzi tylko o dobre oko do grzybów! Przede wszystkim, konieczna jest umiejętność odróżnienia jadalnych gatunków od niejadalnych i trujących. Błąd może sporo kosztować, dlatego przed wybraniem się na grzybobranie lepiej zaopatrzcie się w atlas grzybów i zbierajcie tylko te gatunki, które dobrze znacie.

Kolejna sprawa dotyczy robaków – grzyby smakują nie tylko nam i w ich wnętrzu często można znaleźć nieproszonych gości. Zwykle da się rozpoznać, czy grzyb jest robaczywy, ale nie zawsze jest to możliwe. Dlatego warto dla pewności zastosować metodę, która pozwoli usunąć z grzybów robaki.

Sprawdź

Wygląda jak gąbka, bosko smakuje. Sprawdźcie, w jakich miejscach rośnie najczęściej.

Jak usunąć robaki z grzybów?

Oczyszczenie grzybów z robaków jest bardzo proste i wymaga niewielkiego nakładu pracy. Wystarczy, że do miski wlejcie zimną wodę, dodacie sól i w tak wykonanym roztworze zanurzycie grzyby. Po godzinie robaki same zaczną z nich wychodzić! Później wystarczy tylko wypłukać grzyby i osuszyć. Dalej zróbcie z nimi już co chcecie – zamarynujcie, wysuszcie albo wykorzystajcie do przyrządzenia pysznej zupy grzybowej.

Jak rozpoznać robaczywe grzyby?

W wielu przypadkach określenie, czy grzyb jest robaczywy, nie stanowi większego problemu. Robaki częściej znajdziecie w grzybach starych, z bardzo prostego powodu – larwy miały po prostu więcej czasu na „zajęcie” się takim grzybem. Poza tym stare sztuki ani dobrze nie wyglądają, ani nie są zbyt smaczne, dlatego lepiej zostawić je w lesie, gdzie posłużą za pokarm dla zwierząt i owadów.

Poza tym, już na etapie zbierania warto sprawdzać każdego grzyba pod kątem nieproszonych gości. Wystarczy, że przetniecie go na pół i dokładnie obejrzycie nóżkę i kapelusz. Jeśli zauważycie choćby jedną dziurkę, lepiej zostawcie takiego grzyba. Bardzo prawdopodobne jest, że już znajdują się w nim robaki.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode