Zarodki Pszenne to produkt otrzymany podczas przemiału ziarna pszenicy. Zarodek to najważniejsza pod względem fizjologicznym część ziarna, z której wyrastają kiełki. Zarodki Pszenne wyróżniają się spośród wszystkich produktów zbożowych wyjątkowo wysokim poziomem białka, tłuszczu – o korzystnym dla zdrowia składzie NNKT, cukrów, witamin z grupy B oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości), soli mineralnych – czyli składników żywnościowych odgrywających zasadniczą rolę w racjonalnym żywieniu człowieka.
Warto spożywać Zarodki Pszenne, gdyż:
- regulują przemianę materii i działanie systemu nerwowego;
- wykazują działanie przeciwstresowe;
- podnoszą odporność immunologiczną organizmu i uczestniczą w tworzeniu przeciwciał;
- regulują poziom cholesterolu we krwi;
- uczestniczą w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry;
- zapobiegają osteoporozie;
- rozszerzają drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli;
- regulują pracę serca;
- obniżają ciśnienie;
- posiadają dużą wartość odżywczą;
- działają odmładzająco;
- są polecane w diecie kobiet ciężarnych i karmiących piersią;
- wyróżniają się wyjątkowym smakiem.
Zarodki Pszenne można stosować jako dodatek do świeżych owoców, zup mlecznych, jarzynowych, surówek warzywnych, deserów, kremów do tortów i jogurtów. Można posypywać nimi wiele potraw, zwiększając tym samym zawartość substancji odżywczych w posiłkach. Mogą być również wykorzystywane do pieczenia chleba lub jako zdrowa panierka. Przeznaczone są do bezpośredniej konsumpcji. Stosowane jako składnik otrąb granulowanych.