share

Zarodki Pszenne: Naturalne bogactwo dla zdrowia i dobrobytu

by

Zarodki Pszenne to produkt otrzymany podczas przemiału ziarna pszenicy. Zarodek to najważniejsza pod względem fizjologicznym część ziarna, z której wyrastają kiełki. Zarodki Pszenne wyróżniają się spośród wszystkich produktów zbożowych wyjątkowo wysokim poziomem białka, tłuszczu – o korzystnym dla zdrowia składzie NNKT, cukrów, witamin z grupy B oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości), soli mineralnych – czyli składników żywnościowych odgrywających zasadniczą rolę w racjonalnym żywieniu człowieka.

Warto spożywać Zarodki Pszenne, gdyż:

  • regulują przemianę materii i działanie systemu nerwowego;
  • wykazują działanie przeciwstresowe;
  • podnoszą odporność immunologiczną organizmu i uczestniczą w tworzeniu przeciwciał;
  • regulują poziom cholesterolu we krwi;
  • uczestniczą w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry;
  • zapobiegają osteoporozie;
  • rozszerzają drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli;
  • regulują pracę serca;
  • obniżają ciśnienie;
  • posiadają dużą wartość odżywczą;
  • działają odmładzająco;
  • są polecane w diecie kobiet ciężarnych i karmiących piersią;
  • wyróżniają się wyjątkowym smakiem.

Zarodki Pszenne można stosować jako dodatek do świeżych owoców, zup mlecznych, jarzynowych, surówek warzywnych, deserów, kremów do tortów i jogurtów. Można posypywać nimi wiele potraw, zwiększając tym samym zawartość substancji odżywczych w posiłkach. Mogą być również wykorzystywane do pieczenia chleba lub jako zdrowa panierka. Przeznaczone są do bezpośredniej konsumpcji. Stosowane jako składnik otrąb granulowanych.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode