Skąd pochodzą pieczarki? Jakie zawierają witaminy i minerały? Oraz jak uprawiać je we własnym domu! Poznaj bliżej pieczarki
Pieczarki: pochodzenie i uprawa
Pieczarki, czyli powszechnie stosowane w kuchni grzyby, były po raz pierwszy uprawiane przez Francuzów w XVI wieku. Szybko zyskały na popularności i stały się towarem ekskluzywnym oraz drogim. Porównywano je do trufli, które do dzisiaj są uważane za specjał o wysokiej wartości. Obecnie pieczarki są masowo uprawiane, a Polska jest jednym z największych producentów obok Francji i Holandii.
Zawartość witamin i minerałów w pieczarkach
Choć pieczarki wydają się być niepozornymi grzybami, są one pełnowartościowym produktem spożywczym. Zostały one sklasyfikowane jako żywność funkcjonalna, co oznacza, że mają korzystny wpływ na zdrowie. Są one bogate w cenne białko (zawierają niemal wszystkie aminokwasy), łatwo przyswajalne węglowodany oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one także niską zawartość tłuszczu i brak kwasów tłuszczowych trans, co sprawia, że są interesującą alternatywą w diecie. Pieczarki są także źródłem błonnika, żelaza, potasu, miedzi, selenu, jodu, witaminy A, E, D, kwasu foliowego oraz innych witamin z grupy B. Co ważne, nie zawierają one cholesterolu obecnego w wielu innych produktach spożywczych i są niskokaloryczne.
Pieczarki a zdrowie
Piczarki są doskonałą propozycją dla osób, które chcą lub muszą ograniczyć spożycie mięsa, włączając w to wegetarian. Potrawy z pieczarkami mają smak i konsystencję przypominającą mięso, a grzyby ogólnie nazywane są „leśnym mięsem”. Aktualne badania sugerują, że pieczarki mogą mieć działanie chemiczno-prewencyjne w przypadku raka piersi i prostaty.
Uprawa pieczarek w warunkach domowych
Możemy prowadzić hodowlę pieczarek w przydomowym ogródku, ale najlepiej hodować je w plastikowych lub drewnianych skrzynkach w domu, aby cieszyć się nimi przez cały rok. Ziemię do uprawy można przygotować samodzielnie, mieszając ziemię ogrodniczą z torfem i wapnem lub marglem. Następnie, pokrywając powierzchnię przygotowanej warstwy ziemi, należy ją nawilżyć. Po krótkim czasie zacznie się pojawiać biały nalot grzybni, a po 3 do 4 tygodni będzie można cieszyć się pierwszymi plonami.
Obecnie istnieje wiele uproszczonych rozwiązań – gotowe pudełka z grzybnią można znaleźć w sklepach ogrodniczych, w Internecie lub nawet w supermarketach. Warunki uprawy, takie jak temperatura między 12 a 20°C i duża wilgotność, są łatwe do zapewnienia. Nie jest istotne, czy pudełko będzie stało na strychu czy w piwnicy, ponieważ dostęp do światła nie jest konieczny.
Domowa hodowla pieczarek może przynieść kilkakrotne zbiory przez okres do 4 miesięcy. Ważne jest usuwanie martwych owocników i utrzymywanie stałej wilgotności podłoża.
Pieczarki w kuchni
Pieczarki są doskonałym składnikiem wielu potraw. Doskonale pasują do mięs, mogą być używane do przygotowania pysznych sosów, nadziewane do pasztecików, marynowane, a także stanowią znakomity składnik zapiekanek, pizzy, kapusty i jajecznicy. Mogą być spożywane także surowe, lekko posolone, z chlebem lub w sałatce. Wszystkie dania z pieczarkami są wyjątkowo smaczne.