share

Zalety i wady kawy zbożowej

by

Kawa zbożowa – bezpieczna i zdrowa alternatywa

Kawa zbożowa jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej kawy, która dostarcza nam wiele korzyści zdrowotnych. Artykuł pochodzi z magazynu „Samo Zdrowie”. Oto plusy i minusy picia kawy zbożowej:

Plusy

  • Jest bezpieczna dla serca
  • Możesz ją pić bez ograniczeń, nawet wieczorem, ponieważ nie zawiera pobudzającej kofeiny. Dlatego też jest bezpieczna dla osób z problemami sercowymi, dzieci i kobiet w ciąży.

  • Dostarcza błonnika
  • Dwie-trzy filiżanki kawy zbożowej pokryją połowę Twojego dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczu w przewodzie pokarmowym i w towarzystwie wody pęcznieje w jelitach, co daje poczucie sytości.

  • Uzupełnia poziom mikroelementów
  • Łyżka stołowa kawy zbożowej dostarcza 1/5 dziennej dawki selenu i magnezu. Selen jest skutecznym przeciwutleniaczem, a magnez pomaga radzić sobie ze stresem.

Minusy

  • Ma wysoki indeks glikemiczny
  • Kawa zbożowa zawiera węglowodany proste, co sprawia, że jej indeks glikemiczny wynosi 50. Porównywalny indeks glikemiczny ma baton czekoladowy, który wynosi 65. Im wyższy indeks glikemiczny, tym szybciej organizm przekształca go w energię, co może prowadzić do uczucia głodu.

  • Zawiera dużo kalorii
  • Łyżka kawy zbożowej dostarcza około 64 kalorii. Pijąc trzy filiżanki dziennie, spożywasz tyle samo kalorii, ile ma duży banan.

Nasz werdykt

Kawę zbożową można pić o dowolnej porze dnia, niezależnie od wieku, ponieważ nie zawiera kofeiny. Dostarcza ona błonnik odchudzający i cenne pierwiastki, ale należy ograniczyć jej ilość, ze względu na wysoką kaloryczność i potencjalne zwiększenie apetytu.

Przeczytajcie inne informacje o zdrowym odżywianiu.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode