Ciemne pieczywo – zalety i wady
Ciemne pieczywo ma mnóstwo błonnika, który poprawia trawienie, może jednak podrażniać żołądek. Poznajcie jakie są zalety i wady ciemnego chleba. Artykuł pochodzi z magazynu „Samo Zdrowie”.
Plusy
- Syci na długo
Ciemne pieczywo ma niski indeks glikemiczny (ok. 50), co oznacza, że na długo zaspokaja apetyt. IG jasnego chleba jest prawie dwa razy wyższe. Zjedzenie grahamki powoduje wolniejsze uwalnianie glukozy, więc dłużej czujesz się najedzona.
- Dostarcza witamin
Ciemny chleb ma dwa razy więcej witamin z grupy B od jasnego. Dzięki nim Twoja skóra jest zdrowa, a układ nerwowy działa sprawnie. W kromce razowego chleba jest też więcej żelaza, cynku i magnezu.
- Wysmukla sylwetkę
Kromka żytniego chleba ma o ok. 50 kcal mniej od jasnego. W ciemnym pieczywie znajduje się też błonnik, który poprawia perystaltykę jelit i spowalnia wchłanianie cukru, dzięki czemu zapobiega cukrzycy. Błonnik obniża także poziom cholesterolu.
Minusy
- Nie dla wszystkich
Ciemny chleb jest ciężkostrawny. Zawiera węglowodany złożone, na których przetworzenie organizm potrzebuje więcej energii i czasu. Nie powinnaś go jeść, jeśli masz wrażliwy żołądek czy chorobę wrzodową.
- Łatwo trafić na podróbkę
Wielu producentów zamiast razowego chleba sprzedaje jasny, zabarwiony karmelem. Do jego produkcji używa się białej mąki, która jest pozbawiona cennych składników mineralnych, witamin i błonnika. Takie pieczywo, z dodatkiem karmelu, jest poza tym bardziej kaloryczne.
Przeczytajcie inne informacje o zdrowym odżywianiu.
share
Zalety i wady ciemnego chleba
Tagi