share

Z 1 składnika stworzysz aż 5 przepysznych deserów. Nie zlekceważysz tego, bez względu na to, jak bardzo się opierasz.

by

Skorzystajcie z sezonu na polski „owocowy kawior” i wybierzcie się do lasu lub na targ. Szczęśliwcy mają też krzaczki jagód pod domem. Jagody, poza wspaniałym, oryginalnym kolorem i przyjemnym smakiem, dostarczą wam też mnóstwo składników odżywczych i radości. Przyznajcie się, kto nie pokazywał innym zafarbowanego na fioletowo języka? Zróbcie z jagód wspaniały dodatek do 5 i więcej deserów.

Jagody to wdzięczny owoc do deserów – pod warunkiem, że potraktujecie je mądrze. Te dojrzałe często są bardzo słodkie, aż mdłe – brakuje im delikatnego kwasku. Dlatego warto „przyprawić” owoce sokiem z cytryny lub limonki. Nada on jagodom orzeźwiający smak. Z jagód zrobicie nie tylko mus, ale również zupę owocową na słodko czy farsz do pierogów. Jedząc jagody nawet na deser, nie musicie mieć wyrzutów sumienia. Co daje ich jedzenie?

Dlaczego warto iść na jagody?

Jagody są świetnie znane i polecane przede wszystkim ze względu na odmładzające i przeciwzapalne przeciwutleniacze, które zawierają. To jednak zaledwie początek ich zalet. Zawierają one dużą ilość garbników. Dzięki temu wspomagają wątrobę i układ trawienny. Sprawdzają się również przy zatruciach pokarmowych – działają kojąco i przeciwzapalnie na jelita, łagodzą też bóle brzucha i nudności. Owoce te są też świetnym środkiem na biegunkę (napar z liści i gotowane jagody działają zapierająco). Surowe natomiast działają odwrotnie – pomagają na zaparcia.

Jagody zawierają również witaminy z grupy B, witaminę C, karotenoidy i minerały. Substancje, w tym kwasy owocowe obecne w tych małych kuleczkach działają również bakteriobójczo, korzystnie wpływają na wzrok i dbają o naczynia krwionośne, w tym wieńcowe i włosowate (uszczelniając je).

Po 50. wybierajcie te sezonowe owoce. 2 garście dziennie odmładzają mózg

Letni mus jagodowy – przepis

Składniki:

  • 200 g świeżych lub mrożonych jagód*
  • 20-30 g cukru**
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny***
  • 6 g żelatyny (1,5 łyżeczki)
  • 2 łyżki zimnej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 160 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%

*Jagody możecie zamienić na borówki amerykańskie. Sposób przygotowania zostaje bez zmian.

**Ilość zależy od smaku jagód – jeśli uda wam się znaleźć słodkie, dosypcie mniej cukru.

***Nie pomijajcie soku z cytryny – jagody ze śmietanką bez dodatku kwasku mogą okazać się mdłe.

Sposób przygotowania:

  1. Jagody umieśćcie w garnuszku i dodajcie cukier. Podgrzewajcie na małym ogniu, aż puszczą sok i zmienią konsystencję na papkę, następnie wyłączcie gaz.
  2. Zalejcie żelatynę wodą i pozostawcie do napęcznienia na ok. 7-10 minut.
  3. Jagodowe purée przecedźcie przez sitko, by pozbyć się skórek. Sok z jagód przelejcie do garnka, dodajcie sok z cytryny i podgrzewajcie, aż zawrze.
  4. Zdejmijcie sok z gazu i dodajcie żelatynę. Mieszajcie energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  5. Odstawcie do wystudzenia. Możecie też odstawić sok na chwilę do lodówki, by się schłodził – nie powinien jednak stężeć.
  6. Na średnich obrotach miksera ubijcie śmietankę, ale nie na sztywno. Konsystencja śmietanki na tym etapie powinna być lekko luźna.
  7. Następnie, w 2 partiach dodajcie do śmietanki jagodowe purée z żelatyną. Wymieszajcie delikatnie łyżką lub rózgą tylko do połączenia się składników.
  8. Mus będzie miał lekką konsystencję, możecie włożyć go do lodówki, by trochę zgęstniał.
  9. Mus jagodowy jest gotowy, zużyjcie go od razu.

O tym trzeba pamiętać podczas przygotowania musu

Nie przetrzymujcie go samego w lodówce (w misce). Przełożone nim ciasta, ciasteczka i inne desery z jego wykorzystaniem włóżcie do lodówki na m.in. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu mus się ustabilizuje. Częstym błędem jest dodawanie zbyt ciepłego purée do śmietanki – może to doprowadzić do zważenia się musu. Cierpliwości – powinno ono całkowicie wystygnąć. Inny częsty błąd to zbyt długie miksowanie śmietanki. Ubita na sztywno śmietana po zmieszaniu jej z jagodowym purée (zwłaszcza jeszcze ciepłym) również zważy mus.

Mus jagodowy do tortu i nie tylko – jak możecie go wykorzystać?

Nasz przepis na jagodowy mus nie nadaje się do tynkowania tortu, ale do przełożenia ciasta – jak najbardziej. Z kremem jagodowym świetnie będą smakować również eklerki i ptysie. Mus doskonale będzie smakował również w połączeniu z bitą śmietaną lub sosem z kwaśnych owoców, jako deser na zimno w pucharku. Możecie go też schłodzić w foremkach, a następnie przemrozić i po wyjęciu z zamrażarki udekorować wiórkami białej czekolady lub glazurą na bazie mleka skondensowanego lub kakao. W ten sposób stworzycie piękne monoporcje – jak z ekskluzywnej cukierni.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode