share

Wykorzystajcie pozostałe suche ciasta po świętach i przygotujcie przepysznego resztkowca z okruchów

by

Tekst: Nie lubicie wyrzucać resztek jedzenia po świętach? Czerstwy chleb czy pozostałości suchej babki drożdżowej możecie wykorzystać do zrobienia bardzo smacznego, łatwego deseru. Wystarczy kilka składników i chwila pracy, a w efekcie wyczarujecie pyszne cudo.

Resztki babki czy innych ciast świątecznych zalegają w waszych kuchniach? Nie macie serca ich wyrzucać i nie wiecie, co z nimi zrobić? Klasyczny pudding w stylu brytyjskim to nie deser dla was? A co powiecie na ciasto resztkowiec, nieco podobne do polskiego keksu? Ten prosty wypiek jest niezwykle aromatyczny, delikatny w smaku i pachnący masłem. Nikt się nawet nie zorientuje, że został przygotowany z poświątecznych resztek i okruchów. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis, a z pewnością wrócicie do niego przy kolejnej okazji.

Ciasto resztkowiec z pozostałości ze świątecznych ciast – przepis

Do przygotowania pysznego resztkowca wystarczą składniki, które prawdopodobnie już macie pod ręką w domu. Jeżeli nie znajdziecie kandyzowanych owoców albo odrobiny rumu, nic nie szkodzi – ciasto wyjdzie smaczne również bez użycia tych produktów. W takim wypadku rodzynki możecie namoczyć po prostu w gorącej wodzie, a zamiast kandyzowanych smakołyków dorzucić do ciasta posiekaną czekoladę albo bakalie.

Składniki:

  • 400 g pokruszonych kawałków suchej babki drożdżowej lub piaskowej,
  • 1 l mleka,
  • 100 g rodzynek,
  • 1 garść kandyzowanych owoców,
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 5 jajek,
  • masło i bułka tarta – do oprószenia formy,
  • domowy likier lub rum (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Rodzynki namoczcie w likierze lub rumie przez około 20 minut;
  2. Następnie przełóżcie do garnka masło. Po rozpuszczeniu wlejcie mleko i dosypcie cukier;
  3. Zalejcie przygotowane wcześniej kawałki ciast;
  4. W miseczce rozdrobnijcie je za pomocą widelca;
  5. Dodajcie jajka. Zblendujcie całość za pomocą miksera;
  6. Dosypcie kandyzowane owoce;
  7. Wysmarowaną formę do pieczenia oprószcie bułką tartą;
  8. Wylejcie ciasto i wyrównajcie brzegi;
  9. Pieczcie w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.

Co zrobić, aby babka drożdżowa była dłużej świeża, nawet po świętach?

Kluczem do tego, aby babka drożdżowa była dłużej świeża jest odpowiednie przechowywanie, tuż po wyjęciu z piekarnika. Gdy tylko wystygnie i odparuje, warto przełożyć ją do papierowego woreczka. Następnie owińcie szczelnie folią spożywczą. Za każdym razem owijajcie ją w ten sam sposób, aby nie straciła na wartości i smaku. Dobrym pomysłem są też większe pojemniki próżniowe, dzięki którym wypiek będzie mógł stać nawet do 2 tygodni.

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode