Z jakim ryżem robicie swoje gołąbki? Sprawdźcie, czy jest odpowiedni – od tego wiele zależy.
Czy zastanawialiście się czasami nad tym, jaki ryż dodajecie do swoich gołąbków? Wybór odpowiedniego rodzaju ma znaczenie, ponieważ wpływa to na smak i konsystencję dania. Sprawdźcie, jaki najlepiej nadaje się do gołąbków.
Jaki ryż najlepiej pasuje do gołąbków?
Obecnie w sklepach wybór ryżu jest bardzo szeroki. Dostępny jest ryż jaśminowy, basmati, parboiled, biały i brązowy. Od czasu do czasu można nawet dostać specjalny ryż do sushi! Przy tylu możliwościach można się pogubić i pojawia się pytanie – który z nich będzie najlepszy do gołąbków?
Idealnym ryżem do tego dania są odmiany krótkoziarniste, ze względu na wysoką zawartość skrobii. Dzięki niej ryż dobrze skleja resztę farszu, gołąbki są zwarte i nie rozpadają się.
Przepis na klasyczne gołąbki
Składniki:
- pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego
- 1 główka kapusty
- 2 torebki ryżu krótkoziarnistego (typ parboiled)
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 litry wody (lub bulionu warzywnego)
- suszony tymianek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i ugotujcie ryż. Po ugotowaniu przełóżcie go do miski i odstawcie do ostygnięcia.
- Czas na sparzenie kapusty. Do dużego garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Z kapusty wytnijcie głąb i, gdy woda się zagotuje, sparzcie ją we wrzątku. Zamiast tego, możecie też wykorzystać alternatywną metodę z użyciem mikrofalówki.
- Po sparzeniu oderwijcie z kapusty liście. Ułóżcie je z boku i zostawcie, by wyschły.
- Gdy ryż już wystygnie, wsypcie go do większej miski. Dodajcie mięso mielone, jajko i wymieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie kilka łyżek masła lub oleju. Wrzućcie pokrojoną cebulkę i zeszklijcie. Gdy ostygnie, dodajcie do farszu wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Do farszu wsypcie przyprawy według uznania i wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Powycinajcie twarde fragmenty z kapusty i na każdy liść nałóżcie farsz. Zawińcie.
- Wyłóżcie duży garnek liśćmi kapusty i ułóżcie na nich gotowe gołąbki. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, a na koniec całość zalejcie wodą (lub warzywnym bulionem).
- Gotujcie przez około godzinę na małym ogniu.
Po ugotowaniu gołąbki są gotowe do zjedzenia. Podawajcie je z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego!