Te wyjątkowe płatki znajdziemy prawie w każdym supermarkecie. Zazwyczaj gotujemy je na mleku i podajemy na śniadanie. Niektórzy dodają je również do sałatek, a nawet wzbogacają nimi owocowe koktajle. Jednak mało kto zna ich nieprzeciętną wartość odżywczą. Okazuje się, że warto włączyć je do swojego menu na stałe.
Szukacie dobrej alternatywy dla otrębów bądź płatków owsianych? Polecamy sięgnąć po płatki z komosy ryżowej. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe. Ponadto możecie dodać je do wielu różnych potraw. Sprawdźcie, dlaczego warto jest mieć je w domu i korzystać z nich codziennie.
Skąd pochodzą płatki z komosy ryżowej?
Komosa ryżowa lub inaczej quinoa pochodzi z Ameryki Południowej i należy do jednych z najstarszych roślin uprawnych. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne, nazywana jest również „złotem inków”. Na półkach sklepowych najczęściej pojawia się w postaci ziaren. Jednak niekiedy tuż obok, znajdziecie również płatki z komosy ryżowej. Produkt ten świetnie sprawdzi się zarówno do słodkich, jak i słonych dań.
Płatki z komosy ryżowej – wartości odżywcze
Okazuje się, że płatki z komosy ryżowej stanowią fantastyczne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak linolenowy (omega-3), oleinowy oraz linolowy (omega-6). Wykazują one pozytywny wpływ na układ krwionośny, a co za tym idzie świetnie wzmacniają serce. Ponadto obniżają poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko występowania miażdżycy.
Oprócz tego, płatki z komosy ryżowej stanowią istną bombę witaminową. Okazuje się, że zawierają witaminy z grupy A, E, B, oraz C. Dodatkowo znajdziecie w nich także liczne sole mineralne takie jak magnez, żelazo, wapń i fosfor. Spożywanie komosy ryżowej zalecane jest również wszystkim osobom borykającym się z bólami głowy, które wywołane są często niedoborem magnezu. Co ciekawe produkt ten zawiera o wiele więcej białka niż ryż lub pszenica. W związku z tym jest wyjątkowo popularny wśród wegetarian.
Płatki z komosy ryżowej – do czego możemy je dodać?
Płatki z komosy ryżowej są bardzo drobne i odznaczają się intensywnie orzechowym smakiem. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do owsianek (a w tym wypadku lepiej będzie powiedzieć: komosanek), deserów, sosów, omletów, sałatek, zdrowych batoników, makaronów, zup, ciast bądź chleba. Z łatwością dodacie je do swoich ulubionych koktajli owocowych czy jogurtów. Warto przygotować je również w postaci pożywnego śniadania. W takiej sytuacji wystarczy wrzucić je do gorącej wody lub mleka i gotować przez około 5 minut. Całość możecie wzbogacić o orzechy, konfiturę, mus jabłkowy bądź świeże owoce takie jak banan, truskawki, maliny.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]