Burrata – ser z Włoch
Burrata to sprężysta mozzarella o intrygującym kulistym kształcie, wypełniona kremową śmietanką. Często ser burrata nazywany jest przez smakoszy woreczkiem szczęścia. Podpowiadamy, co to jest burrata i jak podawać. Dodatkowo znajdziecie prosty sposób na sałatkę z burratą oraz wskazujemy, jak sprawdzić świeżość włoskiego sera.
Burrata – co to?
Biały ser burrata wytwarzany jest z krowiego lub bawolego mleka. Burrata ser o gładkiej, lśniącej teksturze i lekko słodkim smaku to specjał, który pochodzi z regionu Apulia (południowo-wschodnie wybrzeże Włoch). W procesie produkcji najpierw powstaje „woreczek” mozzarelli, który następnie wypełnia się śmietaną oraz strzępkami mozzarelli i zamyka się, formując koniec przypominający „czuprynkę”. Słowo „burrata” oznacza dosłownie „maślany”, co nawiązuje do delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji wnętrza sera. Po przekrojeniu zewnętrznej warstwy ze środka wypływa bowiem kremowa słodkawa śmietanka.
Burrata – na zimno i na ciepło
Najlepiej smakuje burrata o temperaturze pokojowej, dlatego przed podaniem warto wyjąć ją odpowiednio wcześniej z lodówki. To ser, który nie wymaga specjalnych dodatków. Wystarczy skropić go oliwą, octem balsamicznym lub bazyliowym pesto i oprószyć solą i pieprzem. Najlepiej komponuje się z pomidorami, oliwkami, szynką parmeńską czy bagietką. Ser ten wspaniale smakuje też na gorąco jako dodatek do dań z makaronu lub warzyw. Położony na wierzchu potrawy i pieczony około 15 minut apetycznie się rozpływa.
Burrata – gdzie kupić?
Burrata jest dużo mniej popularna niż mozzarella ze względu na krótszy termin spożycia. Burrata jest także nieco droższa, ponieważ proces jej produkcji wymaga więcej zaangażowania. W Polsce można ją już jednak kupić nawet w popularnych marketach.
Włoska burrata – test świeżości
We Włoszech burratę często spotyka się zawiniętą w zielone liście rośliny zwanej złotogłowiem włoskim. Są one wskaźnikiem świeżości sera burrata. Dopóki liście pozostają jędrne i zielone, dopóty burrata jest świeża.
Burrata – proste przepisy
Na ogół burrata nie wymaga wielu przygotowań. Dodaje się ją do sałatki ze świeżych pomidorów lub jako składnik pizzy. Podpowiadamy, jak sprawić by klasyczna burrata z pomidorami i bazylią zamieniła się w prawdziwą ucztę.
Należy wziąć:
- 200 g burraty
- 2 dojrzałe pomidory
- oliwę extra vergine
- kilka listków bazylii
- sól oraz pieprz do smaku
Najpierw pomidory myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry. Następnie układamy dachówkowato, tak by utworzyły okrąg. Potem burratę osączamy z zalewy. Kładziemy na środku pokrojonych pomidorów i polewamy oliwą. Oprószamy solą i pieprzem. Na koniec dekorujemy listkami bazylii.
Idealnym dodatkiem do potrawy będą czarne oliwki lub marynowane kapary, które wzbogacą danie pod względem smakowym oraz wizualnym. Urozmaicimy je też, dodając jednego żółtego pomidora.