Egzotyczny ananas gości coraz częściej na polskich stołach. Dzięki naszym wskazówkom obieranie ananasa będzie proste i bezproblemowe!
Sposób na obranie ananasa:
- Połóż ananasa na desce, weź duży ostry nóż i odetnij czubek owocu razem z liśćmi. Po odcięciu góry owocu powinniśmy widzieć żółty miąższ owocu.
- Postaw ananasa pionowo, odciętą częścią do góry.
- Nożem odetnij skórkę, zaczynając od góry i kierując się ku dołowi owocu. Odcinaj skórkę tak grubo, żeby w miąższu nie pozostały twarde „oczka”. Skórka powinna powoli i z lekkim oporem sama zacząć odchodzić.
- Gdy już cały owoc będzie obrany, podziel go na cztery części w pionie.
- Z każdej części odetnij twardy środek.
Pokrój owoc według upodobania – na plasterki lub w kostkę i ułóż na talerzu.