share

Wędzenie wędlin w domu – prosty sposób przy użyciu garnka

by

W artykule opiszę domowy sposób na uwędzenie swojej wędliny w garnku. W garnku możemy uwędzić do 2 kg wędliny, nie więcej.

Potrzebować będziemy większy, emaliowany garnek, 2 haczyki, kijek i termometr. W pokrywie garnka wywiercamy 4 otwory (wielkość wiertła jest pod średnicę sondy termometru i haczyków), czwarty otwór o średnicy 3 mm jest przeznaczony do ujścia dymu. Dopasowujemy kijek do wielkości haczyków. Kijek najlepiej wystrugać z liściastego drzewa, może być zrobiony również z nierdzewnej elektrody do spawania, oczyszczonej z otuliny. Po przygotowaniu pokrywy mamy już gotowy garnek do wędzenia.

Dno garnka wykładamy podwójną warstwą folii aluminiowej spożywczej, błyszczącą stroną do góry. Na tej folii równomiernie rozsypujemy cienką warstwę zrębków wędzarniczych (olcha / buk lub inne), umieszczając garść więcej zrębków w miejscu płomienia ognia centralnego. Wcześniej przygotowane wędliny wieszamy na kiju i umieszczamy je na haczykach zamocowanych w pokrywie garnka. Ważne jest, aby długość wędlin była dostosowana, tak aby nie dotykały dna garnka. Najlepiej, jeśli garnek ma wysokość minimum 30 cm. Podczas wędzenia pilnujemy temperatury, która powinna być stała i zgodna z przepisem danej wędliny. Możemy regulować temperaturę poprzez dostosowywanie gazu lub wyłączanie i włączanie źródła grzania.

Po zakończeniu czasu wędzenia, odczekujemy, aż garnek ostygnie, a następnie podnosimy pokrywę wraz z uwędzonymi wędlinami. Ważne jest, aby wsad nie dotykał dna garnka (powinien być od niego oddalony o kilka centymetrów). Alternatywnie, można zamiast powiesić wędliny, umieścić na ruszcie. Przypominamy, że wędzimy na zrębkach drobnych typu BORNIAK, które można zakupić na stronie http://www.borniak.pl/zrebki-wedzarnicze.html

  1. Montujemy haczyki.
  2. Dopasowujemy kijek na którym będziemy wieszać wędliny do wędzenia.
  3. Montujemy termometr.
  4. Gotowy garnek do wędzenia. Ten ma wymiary wys. – 24 cm, szer. 23 cm. Lepszy jest wyższy garnek, minimum 30 cm.
  5. Dno garnka wykładamy podwójną warstwą folii aluminiowej spożywczej, błyszczącą stroną do góry.
  6. Na dno garnka wysypujemy cienką warstwę zrębków wędzarniczych typ Borniak (bardzo drobne i suche).
  7. Ustawiamy pojemnik pod wiszące wędliny, tak żeby podczas wędzenia spływający tłuszcz lub płyn z wędlin nie zamaczał nam zrębków.
  8. Wędliny przed wędzeniem muszą być dobrze osuszone (powieszone na kiju kilkanaście godzin).

UWAGA!!! Zrębki po podłączeniu gazu, pod wpływem temperatury same zaczynają się żarzyć i wydzielać dym. Nie trzeba ich podpalać. Po dojściu do wymaganej temperatury wyłączamy gaz i mimo że po wyłączeniu gazu temperatura w garnku wzrośnie, czekamy, aż opadnie i lekko spadnie poniżej wymaganej temperatury. Następnie ponownie włączamy gaz i czekamy, aż temperatura ponownie dojdzie do poziomu wymaganego w przepisie. Tak regulujemy temperaturę wędzenia poprzez włączanie i wyłączanie gazu. Zalecamy również korzystanie z zegara kuchennego, który pomoże nam kontrolować czas wędzenia i zakomunikuje koniec tego procesu.

Uwędzone wędliny wieszamy na kiju i studzimy przez kilka godzin. Ważne jest, aby wędzić tylko na zrębkach typu borniak, które są bardzo drobne.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode