Wiosna – czas na kiszone pędy mniszka lekarskiego
Wiosna to bogactwo roślinności, która budzi się do życia wokół nas. Jeżeli szukacie „charakternego” w smaku dodatku do kanapek czy sałatek, rozejrzyjcie się najpierw na pobliskiej polanie. Nie wydawajcie pieniędzy na zagraniczne słoiki z marynowanymi kaparami, gdy macie lepsze rozwiązanie tuż pod nosem. Podpowiadamy, jak zebrać i odpowiednio zakisić roślinne pędy.
Mniszek lekarski to wspaniała roślina, która powinna na stałe zagościć w waszych domowych spiżarniach. Wspomaga pracę wątroby, poprawia działanie układu odpornościowego oraz jest składnikiem wielu balsamów i maści na zmiany skórne. To nie tylko doskonała baza do soków czy naparów, to także świetny i świeży dodatek do sałatek.
W formie kwiatów czy liści jest dobrze znany, ale to przecież nie wszystko. Niewielkie pędy tej rośliny, dopiero wychodzące tuż przy ziemi, są nie lada rarytasem. Te delikatne kuleczki można zakisić jeszcze przed kwitnieniem. W smaku będą przypominać kapary, różnica w dostępności jest jednak zauważalna – pędy mniszka rosną w zasięgu ręki. Wystarczy schylić się po ziołowe zbiory. Pamiętajcie tyko, żeby zbierać pędy mniszka rosnące w miejscach oddalonych od szos i dróg szybkiego ruchu.
Jak zrobić kiszone pędy mniszka lekarskiego?
Pędy mniszka to nic innego, jak nierozwinięte pączki, które wyrastają tuż przy powierzchni. Początkowo mogą chować się w gąszczu grubych liści. Musicie odchylić nieco zielone części rośliny, aby je dostrzec. Proponujemy, aby przyrządzić z nich kiszone „kapary”, które odmienią waszą wiosenną kuchnię. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku:
- Składniki:
- 3 garście pędów mniszka
- 1 litr wody przegotowanej
- 1 łyżeczka soli niejodowanej
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- kilka liści laurowych
- Przygotowanie:
- Pędy mniszka powinny być dobrze opłukane i osuszone za pomocą ręcznika papierowego;
- Jeżeli chcecie pozbyć się z nich wszystkich „żyjątek”, warto opłukać je w wodzie z sodą oczyszczoną, a następnie przepłukać wodą z octem;
- Następnie wyparzcie słoik i przełóżcie do niego pędy mniszka lekarskiego;
- Zróbcie roztwór solny na bazie wody i przelejcie go do słoika;
- Dodajcie przyprawy, w tym liść laurowy, pieprz i posiekany czosnek;
- Następnie pozostawcie całość na 1-2 dni w ciepłym miejscu;
- Po tym czasie, przełóżcie słoik do lodówki na 2 tygodnie. Po 14 dniach będą gotowe do spożycia.
Jak zbierać pędy i gdzie najlepiej to zrobić?
Mniszek lekarski, tak jak inne zioła, powinien być zbierane z dala od aglomeracji miejskich, gdzie nasilony jest przemysł. Jeżeli nie macie takiej możliwości, dobrym pomysłem jest zbieranie pędów na terenach działkowych, które są bezpieczniejsze. Najlepszym miejscem do zbiorów są polany oraz miejsca, które położone są z dala od połaci rolniczych.
Bardzo często na tych terenach są stosowane herbicydy oraz inne środki ochrony roślin. To wpływa bezpośrednio na jakość ziół, które chcemy zbierać w pobliżu. Opuszczone ziemie, najczęściej niezamieszkałe to jedne z lepszych miejsc na zbiór pędów mniszka lekarskiego.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
Kiszony szczypiorek – świeży dodatek bez zwiędnięcia
Kiszony szczypiorek to bogactwo witamin i smaków. Nie zwiędnie ani nie uschnie jak ten świeżo zerwany.