share

Tytuł: Ważny warunek dla korzystania z odciążającego kolan i upiększającego napoju po 70-tce.

by
  1. Żelatyna
  2. Stawy
  3. Seniorzy
  4. Napój z żelatyny
  5. Białko
  6. Aminokwasy
  7. Kolagen
  8. Sklep
  9. Glicyna
  10. Układ pokarmowy
  11. Nerwy
  12. Mózg
  13. Jakość snu
  14. Pamięć
  15. Koncentracja
  16. Zawartość wody
  17. Zapach
  18. Smak
  19. Potrawy
  20. Galaretka
  21. Ograniczenia
  22. Choroby
  23. Lekarz

Ten składnik świetnie znacie z wielu innych przepisów i dań. Podobnie jak napój z żelatyny, ma on wiele zalet, szczególnie dla seniorów. Odczuwają oni gwałtowne zmiany pogody na własnej skórze, często właśnie w „strzelających” czy opuchniętych stawach. Łatwy do przygotowania napój z żelatyny pomoże je „naoliwić”, a przy okazji zadba o włosy i paznokcie. Będziecie nie tylko lepiej się czuć, ale i wyglądać.

Żelatyna na stawy i dla urody – jak to działa?

Żelatyna to produkt o ogromnej zawartości białka – blisko 99% żelatyny to właśnie kombinacja białek (aminokwasów). Nie należy jednak mimo to traktować jej jako głównego źródła białka czy zamiennika za posiłki, gdyż nie zawierają one wszystkich aminokwasów. Brakuje m.in. ważnego dla układu nerwowego i hormonalnego tryptofanu. Żelatyna pochodzi z kolagenu pochodzenia zwierzęcego. Wytwarzana jest z kości, chrząstek, rogów i kopyt zwierząt. W sklepach kupicie ją w różnych postaciach – płatków, granulek, w proszku, a nawet w płynie.

Żelatyna pozytywnie działa na dolegliwości bólowe przeciążonych stawów i przy ich reumatoidalnym zapaleniu. Żelatyna na stawy sprawdza się za sprawą aminokwasów (proliny hydroksyproliny), które pomagają odbudowywać i wzmocnić tkankę łączną, w tym mięśnie. Przydaje się ona również jako pomoc w dojściu do formy po urazach i kontuzjach. Ponadto wzmacnia, regeneruje i odżywia włosy oraz paznokcie. Przestają się one łamać, są mocniejsze i gładsze.

Napój z żelatyny wyróżnia się wysoką zawartością glicyny (aż 27%). Glicyna to aminokwas, który wspiera produkcję kolagenu. Kolagen jest nie tylko budulcem stawów, ale też składnikiem, dzięki któremu nawet dojrzała skóra wygląda młodziej i zachowuje jędrność. Glicyna ponadto wspiera układ pokarmowy, wspiera regulację poziomu cukru we krwi i zmniejsza uczucie zmęczenia. Zapewnia też uczucie sytości. Ten aminokwas ponadto świetnie wpływa na nerwy i pracę mózgu: poprawia jakość snu, wzmacnia pamięć i zwiększa koncentrację, zmniejszając jednocześnie uczucie niepokoju.

Jak pić żelatynę na stawy?

Napój z żelatyny zrobicie w bardzo prosty sposób. Najłatwiej będzie sięgnąć po żelatynę w proszku. Rozpuśćcie 3 płaskie łyżeczki żelatyny (9 g) w 100 ml zimnej wody i odstawcie na noc. Wypijcie na czczo, przed śniadaniem. Aby napój miał lepszy smak, możecie doprawić go sokiem z cytryny lub miodem. Przygotowując napój z żelatyny w płatkach również trzymajcie się tej proporcji. 1 listek żelatyny waży przeważnie 1 g, ale potrzebną ilość obliczycie również, dzieląc wagę produktu przez ilość listków w opakowaniu. Na 100 ml wody potrzebujecie ok. 9 g żelatyny. Aby odczuć pozytywne efekty, miksturę z żelatyny na stawy pijcie nie krócej niż miesiąc.

Jeśli nie chcecie pić żelatyny, rozpuszczoną możecie dodawać do potraw, które wymagają gęstej konsystencji, np. potrawek czy gulaszów oraz sosów. Żelatyna w płynnej wersji wzbogaci również owocowe koktajle. Dodatkowo, dobrym pomysłem będzie też domowa galaretka na słodko i na słono, z mięsem.

Picie żelatyny na stawy – czy są jakieś ograniczenia?

Żelatyna oprócz zalet ma też pewne przeciwwskazania. Picie żelatyny na stawy w nadmiarze i przez długi czas może zwiększać krzepliwość krwi. Żelatynę powinny więc ograniczać osoby z tendencją do powstawania żylaków i zakrzepów. Substancja ta zwiększa również poziom cholesterolu, dlatego żelatyna na stawy nie jest wskazana dla osób z miażdżycą i innymi „problemami sercowymi”. W nadmiarze nie jest ona polecana również przy kamicy żółciowej, szczawianach w moczu, chorobach nerek i przy przewlekłych zaparciach. Jeśli któryś z tych problemów was dotyczy, zapytajcie o opinię na temat picia żelatyny lekarza.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode