share

Tytuł: Pyszne, lekkie i pożywne śniadanie pełne wartości odżywczych – jajka nie są smażone na maśle.

by

Jajka sadzone na wodzie to świetny sposób na dietetyczne i wartościowe śniadanie. Jajka przygotowane w ten sposób zachowują pełnię smaku, a jednocześnie nie powodują przybierania na wadze. Zobaczcie, jak je zrobić.

Jajka sadzone, to obok jajecznicy i jajek na miękko klasyka śniadań i kolacji. Zazwyczaj smaży się je na maśle lub oleju. Jednak przez takie dodatki stają się one czasami bardzo kaloryczne. Jeżeli dołożycie do tego jeszcze chleb posmarowany masłem, to wasza talia nie będzie przypominać talii osy.

Ile jajek powinno się jeść w tygodniu?

Jajka to jeden z bardziej wartościowych pokarmów. Prawdziwa kapsuła witamin i minerałów. Dlatego warto je jeść jak najczęściej. Zalecenia WHO wskazują jednoznacznie, że można spożywać do 10 jajek tygodniowo, więc jeżeli jecie nawet codziennie po jednym, to mieścicie się w tej normie.

Musicie jednak pamiętać, że jajka same w sobie są tłustym pokarmem. Jest w nich aż 11 procent tłuszczu. Dlatego tak szalenie istotne jest, by nie dodawać im zbędnych kalorii w postaci masła i oleju do smażenia.

Myjecie jajka przed włożeniem ich do lodówki? Ten błąd może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia

Jak przygotować jajka sadzone na wodzie?

Składniki:

  • 4 średniej wielkości jajka (porcja dla dwóch osób)
  • 4 łyżki zimnej wody (po 1 łyżce na każde jajko)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijcie pojedynczo na talerzyki.
  2. Na stosunkowo niewielką patelnię wlejcie wodę i włączcie gaz. Możliwie najmniejszy, przy tej ilości jajek, rozmiar patelni nie pozwoli zbyt szybko odparować płynowi.
  3. Podgrzejcie wodę, lecz jej nie zagotowujcie. Gdy będzie ciepła wlejcie do niej jajka.
  4. Trzymajcie patelnię na ogniu do chwili, aż białka się zetną.
  5. Na koniec przyprawcie solą i pieprzem. Gotowe!
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode