share

Tytuł po redagowaniu: Niezachwiany i niezmienne: Pascal Brodnicki

by

Pascal Brodnicki – „polski Jamie Oliver”, szkoła zawodowa, pasja do gotowania, praca w restauracjach, praca w Polsce, współpraca z telewizją, „Pascal po prostu gotuj”, kariera telewizyjna, życie prywatne, rodzina, wywiad z inspiracjami kulinarnej, Augusta Escoffier.

Od początku wiedział, co chce robić w życiu

Pascal Brodnicki, „polski Jamie Oliver”, od najmłodszych lat wiedział, że chce zajmować się kulinariami. Już w wieku 13 lat zaczął uczyć się gotować, a jego pasja tylko rosła.

Przez ostatnie tygodnie pisałam o Jamiem Oliverze i jego mentorach w sprawach kulinarncyh. Teraz przyszedł czas na „polskiego Jamiego” – Pascala Brodnickiego. Mimo że Pascal jest Francuzem, o Polsce mówi jak o swojej drugiej ojczyźnie i nieustannie stara się doskonalić swoje umiejętności oraz mówić poprawnie po polsku.

Miłość do gotowania zrodzona z pasji

Pascal twierdzi, że jego miłość do gotowania wyrosła z pasji do przedszkolnych naleśników i ciasta jogurtowego. Już w wieku dwunastu lat postanowił, że zostanie kucharzem, a rok później zaczął uczęszczać do szkoły gastronomicznej.

Praca i podróże

W wieku siedemnastu lat Pascal wyjechał do Anglii, gdzie rozpoczął swoją karierę kulinarną. Pracował między innymi w londyńskim Chelsea Hotel i podróżował jako kucharz. Jednak najbardziej pouczające doświadczenia zdobył w Les Pyrénées we Francji, gdzie pracował w restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin. Tam musiał nieustannie udoskonalać swoje dania, a niektóre sosy przygotowywał nawet przez kilka dni.

Praca w Polsce i kariera telewizyjna

Pascal Brodnicki przeprowadził się do Polski w 2004 roku i od tego czasu jest tutaj na stałe. Pracował między innymi w hotelach Bristol i Sheraton pod okiem znanego szefa kuchni Kurta Schellera. Został też zaproszony do prowadzenia kursów w Akademii Kulinarnej założonej przez Schellera. To właśnie tam został dostrzeżony przez producenta telewizyjnego i otrzymał propozycję prowadzenia programu kulinarnego „Pascal po prostu gotuj”. Współpraca z telewizją trwała aż do 2010 roku. Obecnie Pascal pracuje nad autorskim projektem, którego rezultaty będzie można zobaczyć wkrótce.

Życie prywatne

W życiu prywatnym Pascal jest szczęśliwym mężem Agnieszki i ojcem czteroletniego syna Leo. Mimo wymagającej pracy, zawsze znajduje czas dla swojej rodziny i nie wahają się poświęcić czasu pracy dla nich. Pascal był szczęśliwym ojcem na urlopie „tacierzyńskim”, kiedy jego syn był jeszcze niemowlakiem.

Inspiracje kulinarne i Augusta Escoffier

Pascal Brodnicki w jednym z wywiadów wymienia swoje kulinarne inspiracje. Wśród nich znajdują się babcia, z którą zrobił swoje pierwsze ciasto, mama, z którą próbuje wigilijne potrawy, ale także jeden z najważniejszych propagatorów klasycznej kuchni francuskiej – Augusta Escoffier.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode