Białe, różowe, a może ciemne? Wszystkie winogrona są równie pyszne i zdrowe. Zajadając się tymi kuleczkami, często zastanawiamy się jednak: czy pestki winogron są jadalne. Poniżej wyjaśniamy, dla kogo są one zupełnie bezpieczne, a wręcz wskazane, a które osoby powinny na nie uważać.
Winogrona to jeden z ulubionych owoców, który często gości w naszych domach. Wielu z nas zastanawia się jednak, czy rozgryzać pestki winogron, czy lepiej je wyciągać? Sprawdźcie, dla kogo są one zupełnie bezpieczne, a kto zdecydowanie nie powinien ich jeść.
Pestki z winogron – właściwości
Czy można jeść pestki z winogron? Dla większości z nas nie ma co do tego żadnych przeciwwskazań. Jedzenie winogron w całości jest bezpieczne, a nawet całkiem zdrowe. Pestki tych smacznych owoców mają w sobie wiele dobroczynnych składników, dzięki czemu poprawiają kondycję całego organizmu. Na co pomagają pestki winogron?
- są bogactwem antyoksydantów
- poprawiają kondycję skóry
- dobrze działają na wzrok
- wspierają pracę mózgu
- wzmacniają odporność
- ułatwiają zasypianie
- pobudzają wzrost włosów
- łagodzą reakcje alergiczne
Przy wszystkich tych dobroczynnych właściwościach, pestki winogron nie są jednak wskazane dla każdego i niestety jest pewna grupa, która powinna się ich wystrzegać ich spożywania.
Kto nie może jeść winogron z pestkami?
Tych niepozornych, małych pestek winogron powinny unikać osoby, które biorą leki przeciwzakrzepowe. Wszystko dlatego, że pestki winogron rozrzedzają krew, a więc będą potęgowały działanie leków. Może to więc stanowić niebezpieczeństwo przy problemach z nieprawidłową krzepliwością. Pestki z winogron powinny wyciągać również kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Te ziarenka to smaczny sposób na piękną skórę i włosy. Ale to nie wszystko, podziękuje wam cały organizm.