share

Tytuł: Odkryj smak zapomnianego kremowego deseru z PRL w zaledwie 15 minut. Delikatnie się rozpływa i chrupie w ustach

by

PRL na słodko – najsłynniejsze desery tamtych lat

Oprócz głównego bohatera tego tekstu, warto również przypomnieć inne słodkie hity sprzed lat. Innym ciastkiem z cukierni tamtych lat, popularnym i dziś (choć jego sława nieco przygasła) jest Wuzetka. Ciastko zostało wymyślone pod koniec lat 40. Słodki wypiek wygrał wówczas konkurs organizowany przez Cech Rzemiosł Spożywczych na kulinarny symbol odbudowującej się po wojnie Warszawy.

Na temat nazwy Wuzetki są 2 prawdopodobne teorie. Według pierwszej wzięła się ona od budowanej na przełomie lat 40. i 50. warszawskiej trasy szybkiego ruchu Wschód-Zachód (W-Z). Druga teoria głosi, że Wuzetka to rozwinięta forma skrótowca, którym gospodynie domowe nazywały to ciastko – mając na myśli wypiek z kremem. 

W domach robiono również często blok czekoladowy – obowiązkowo na margarynie, z kakao i herbatnikami i z dodatkiem bakalii, jeśli akurat były w sklepach. Spośród nich najpopularniejsze i stosunkowo łatwo dostępne były rodzynki sułtańskie – z największych rodzajów winogron. Stąd też wzięła się nazwa filmowego deseru – krem sułtański. 

Krem do ciast i deserów z tym składnikiem wychodzi lepszy niż na budyniu. Jest tak samo gęsty jak on, ale smakuje bardziej intensywnie. Przepis na krem sułtański jest prosty i można go przygotować w domu. To idealny deser dla osób, które lubią dużo kremu i bakalii. Przypomnijcie sobie ten smak i odtwórzcie go po latach.

Krem sułtański – przepis

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • rum do namoczenia rodzynek (jeśli chcecie zrobić deser również dla dzieci, namoczcie je w wodzie)
  • 3 łyżki rodzynek (najlepiej sułtanek, ale mogą być dowolne)
  • 4-8 małych bezików
  • 4 małe biszkopty

Sposób przygotowania: 

  1. Namoczcie w rumie lub w wodzie rodzynki.
  2. Ubijcie połowę zimnej śmietany i pod koniec ubijania wsypcie do niej cukier puder. Ubijcie tylko do połączenia składników. Przełóżcie do zimnych pucharków.
  3. Do drugiej połowy śmietanki dodajcie kakao i zmiksujcie. Gdy masa będzie sztywna i gładka, wsypcie do niej wcześniej namoczone rodzynki i wymieszajcie. Drugą warstwę kremu wyłóżcie łyżką na pierwszej.
  4. Pokruszcie bezy i posypcie nimi wierzch deseru. Do każdego pucharka włóżcie dodatkowo po 1 biszkopcie.

Źródło: I. Bialas, Słodka historia Wuzetki

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode