Wielu z nas zastanawia się, czy czekoladę można trzymać w lodówce. Niestety, nie jest to dla niej najlepsze miejsce. Sprawdźcie, jak przechowywać ulubioną tabliczkę, aby zachowała wszystkie swoje walory.
Miłośnicy czekolady dzielą się na dwie grupy, czyli tych, którzy trzymają czekoladę w szafkach oraz takich, którzy chowają ją do lodówki. Choć ta kwestia już od lat wywołuje dyskusję, to wciąż nie została ona jednoznacznie rozstrzygnięta. Okazuje się jednak, że jest pewien istotny czynnik, przez który lodówka po prostu psuje naszą czekoladę.
Co się dzieje z czekoladą w lodówce?
Gdy przechowujemy czekoladę w temperaturze poniżej 12 stopni, traci ona swoje walory smakowe, a do tego staje się mniej słodka. Sytuacja nie jest jeszcze najgorsza, jeśli jest to nowe, fabrycznie zamknięte opakowanie, natomiast kiedy tabliczka jest już otwarta, to natychmiastowo chłonie zapachy wszystkich innych produktów z lodówki. Co więcej, przez panującą w środku wilgoć, może też zmienić się jej konsystencja i kształt.
Jak przechowywać czekoladę?
W jakiej temperaturze trzymać czekoladę, aby zachować wszystkie jej walory? Specjaliści radzą, aby wyroby czekoladowe przechowywać przede wszystkim w suchym miejscu, gdzie wilgoć nie przekracza 75%. Do tego powinno być ono też chłodne, jednak nie zbyt zimne. Optymalną temperaturą będzie 12-18 stopni. Ważne też, aby w miejscu tym utrzymywały się stałe warunki, bez gwałtownych skoków ciepła czy wilgoci.
Zobacz też: Ten deser zrobicie tylko z jednego składnika. Wygląda jak z cukierni, a kosztuje grosze
O czym świadczy biały nalot na czekoladzie?
Na nieprawidłowo przechowywanej czekoladzie często pojawia się charakterystyczny siwy nalot. Czy to znaczy, że spleśniała i nie nadaje się już do jedzenia? Absolutnie nie. Ta oznaka jest skutkiem zmian temperatury. Kiedy czekolada się rozpuszcza, wytrąca się z niej masło kakaowe, które następnie osadza się na jej powierzchni w postaci tak zwanych „wykwitów tłuszczu”. Taki wygląd może odstraszać, ale w żaden sposób nie wpływa na przydatność czekolady do spożycia.
Czy czekolada może się zepsuć?
Skoro białe smugi nie są niepokojące, to kiedy czekolada jest zepsuta? Właściwie rzadko kiedy dochodzi do takiej sytuacji, gdyż dzięki dużej zawartości cukru, produkt ten odznacza się wyjątkową trwałością. Mówi się, że czekoladę można jeść nawet do 2 miesięcy po upływie terminu, podanego na opakowaniu. W takim przypadku najlepiej jednak, dla bezpieczeństwa nie pałaszować jej na surowo, tylko dodać do ciastek lub przetopić na polewę.
Muffinki z kawałkami czekolady
Jeśli więc macie w swoich lodówkach choć jedną tabliczkę, spróbujcie przełożyć ją do innego miejsca i ocenić różnicę w smaku, aromacie i konsystencji. Nie macie nic do stracenia, a być może ulubiona czekolada nagle okaże się jeszcze lepsza niż dotychczas.