Przepisów: 50 przepisów polskiego MasterChefa
Wiele o programie „MasterChef” zostało już powiedziane. Oglądałam program z ciekawości jakie dania powstaną, bez zajmowania się jury, intrygami itp. I chociaż moda na program i burza z nim związana odbiła się szerokim echem to wydanie książki przebiegło „po cichaczu”.
Basia Ritz zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji MasterChefa – osoba z wielką pasją do gotowania. Z ogromną ciekawością sięgnęłam po jej książkę.
Książka jest pięknie wydana, fajnie czyta się wstęp od Basi – gdzie sama przyznaje, że jej przepisy nie należą do najłatwiejszych, ale, jak sama twierdzi, 90 procent sukcesu to dobre przygotowanie i dobrej jakości składniki. Potem można już dowolnie eksperymentować i z przepisów czerpać inspirację w kuchni.
Książka to nie tylko przepisy, ale również wywiad z Basią, zdjęcia, porady.
Dla mnie książka jest bardzo „apetyczna”, ja jestem wzrokowcem i uwielbiam piękne zdjęcia dań, które pobudzają moją wyobraźnie, oraz jak mogę po swojemu daną potrawę przygotować i jakie składniki wykorzystać, a jakie zamienić.
Dania są bardzo wykwintne, wymyślne i dość drogie do wykonania, ale jak sama autorka zachęca- czerpmy inspirację i eksperymentujmy.
A co znajdziemy do przygotowania: np. Polędwiczki wieprzowe smażone w boczku w sosie śliwkowym, Kremowa zupa z białych szparagów, Pierogi z mięsem i pianką z borowików i tymianku, Creme Brulee z rozmarynem i wiele innych smakowicie wyglądających.
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *
Zapisz moje dane, adres e-mail i witrynę w przeglądarce aby wypełnić dane podczas pisania kolejnych komentarzy.