share

Szybka i prostsza metoda na wypucowanie przypalonej płyty z wykorzystaniem zaledwie 2 składników z kuchni i 15 minut

by

Tekst:

Zarówno płyta indukcyjna, jak i ceramiczna wyglądają w kuchni pięknie, dopóki nie doznają swoich pierwszych „poparzeń”.

Brud i spalenizna, które nie są usuwane na bieżąco z ich powierzchni narastają i zasychają, przez co może być trudno się ich pozbyć. Nie zawsze płytę da się czyścić na bieżąco i na gorąco – możecie się przy tym poparzyć.

Jak pozbyć się zabrudzeń?

Jednym z gorszych do wyczyszczenia zabrudzeń jest mleko, które wykipiało. Bardzo szybko się ono pali i pozostawia za sobą nie tylko smród, ale i brud typowy dla spalenizny. Stary brud tego typu jest ciężki do usunięcia. Jeśli nie zetrzecie go w momencie, w którym wykipi, będziecie musieli się z nim zmierzyć później, gdy na dobre przywrze do płyty. Zabrudzenia i wszelkie rysy widać tym bardziej na ciemnej powierzchni. Wpływają one również na wydajność kuchenki – zużywacie energię i środki na płytę, która swoją moc oddaje nie garnkom, a spaleniznie. Czym umyć płytę indukcyjną, by odzyskała dawny, elegancki wygląd i przestała straszyć w kuchni?

Czym umyć płytę indukcyjną?

Nie rekomendujemy tutaj mocnej chemii gospodarczej. Na początek warto zacząć od łagodniejszych sposobów. Przydadzą wam się ocet, soda i kawałek ściereczki z mikrofibry. Poczekajcie, aż płyta nieco przestygnie. Przetrzyjcie płytę octem i posypcie grubą warstwą sody. Następnie nakryjcie całość foliową reklamówką i połóżcie na wierzchu ręcznik zwilżony lekko ciepłą wodą (odciśnijcie go z nadmiaru wody). Pozostawcie taki „kompres” na około 15 minut. Po tym czasie przetrzyjcie płytę ściereczką z mikrofibry. Ten sposób możecie zastosować zarówno na płycie indukcyjnej, jak i ceramicznej.

Jeśli na powierzchni płyty wciąż znajdują się ślady spalenizny, wyciągnijcie grubsze „działa”. Przyda wam się w takich sytuacjach specjalny skrobak do ceramiki lub indukcji z płaskim ostrzem. Przypomina on nieco skrobak do pięt. Skrobak powinien być bardzo ostry. Uwaga na palce – używajcie go pod kątem 45 stopni.

Czego nie używać do czyszczenia płyty indukcyjnej?

Nie zastępujcie skrobaka zwykłym nożem i innymi ostrymi narzędziami. W ten sposób możecie zniszczyć płytę lub pozostawić na niej nieestetyczne rysy. Nie stosujcie też gąbek ze ścierającą, ostrą powierzchnią czy czyścików do przypalonych garnków. Ekspresowo zarysują one płytę. Przy wycieraniu na bieżąco plam z wody lub innego płynu wystarczy wam ściereczka zwilżona wodą lub miękka gąbka. Powierzchnię płyty przetrzyjcie następnie na sucho papierowym ręcznikiem lub suchą ściereczką. Aby błyszczała, możecie zastosować na koniec płyn do mycia szyb.

Na lekko zaschnięte plamy i tłuste zabrudzenia może pomóc również woda z płynem do mycia naczyń – zastosujcie go jednak od razu po kapnięciu na płytę. W ten sposób unikniecie skrobania czy konieczności przygotowania kompresu z sody i octu.

Komunikat:

Kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst.

Doczyścicie nawet zarośnięte brudem palniki.

Potrzebujecie 2 składników, magia tkwi w proporcjach 3:1

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode