Tekst:
Stewia to zamiennik cukru, zyskujący coraz większą popularność, nie tylko wśród osób na diecie. Ta zielona roślina, choć trzysta razy słodsza od cukru, jest całkowicie bezkaloryczna. Zielone listki stewii mają całe mnóstwo dobroczynnych właściwości. Ta roślina to nie tylko zdrowa alternatywa dla cukru, ale również lek na wiele dolegliwości. Poznajcie słodki sposób na zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Co to jest stewia?
Stewia to jedna z roślin z rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i używana jest tam od setek lat jako naturalny słodzik i lekarstwo. Mimo że jej właściwości słodzące zostały odkryte już ponad 1500 lat temu, w przemyśle spożywczym stewia zagościła na dobre około czterdziestu lat temu.
Wartości odżywcze stewii
Liście stewii to prawdziwe bogactwo mikroelementów. Zawierają potas, magnez, wapń i żelazo. Roślina ta jest również bogata w witaminę C i witaminy z grupy B. Dzięki wszystkim tym dobroczynnym właściwościom, stewia jest polecana przy chorobach serca i układu krążenia. Stewia ma także silne działanie bakteriobójcze dlatego wykorzystywana jest przy infekcjach jamy ustnej oraz bólu gardła. Dzięki słodyczy jakiej dostarcza, stewia bywa też stosowana przy leczeniu dolegliwości związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, nadpobudliwości psychoruchowej. W niektórych rejonach świata stewia jest nawet uznawana za środek terapeutyczny. Regularne jej spożywanie zmniejsza ryzyko przeziębień i zachorowań na grypę.
Czy stewia jest bezpieczna?
Wiele osób martwi się o szkodliwość stewii. Czy stewia jest bezpieczna? Stewia jest w pełni bezpieczna i znacznie zdrowsza niż inne słodziki. W przeciwieństwie do innego popularnego słodzika- aspartamu, spożywanie stewii nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Stewia nie podnosi też poziomu glukozy, więc jest bezpieczna nawet dla cukrzyków. Mogą ją spożywać nawet dzieci.
Stewia a cukrzyca
Stewia jest szczególnie polecana diabetykom. Jej indeks glikemiczny wynosi tylko 3. Nie tylko nie podnosi ona poziomu cukru we krwi, ale również wspomaga leczenie cukrzycy. Wszystko dlatego, że stewiol blokuje wchłanianie glukozy w jelicie cienkim nawet o 40 %. Co więcej, stewia poprawia wrażliwość organizmu na insulinę. Pomaga również pobudzić pracę trzustki, przez co wspomaga wydzielanie insuliny. Zastąpienie cukru stewią pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy. Wszystkie to sprawia, że stewia pomaga ustabilizować wahania poziomu glukozy we krwi.
Stewia na piękny uśmiech
Stewia, w przeciwieństwie do cukru, nie niszczy zębów. Wręcz przeciwnie, spożywanie stewii zmniejsza ryzyko próchnicy, ponieważ ma ona działanie bakteriobójcze. Dzięki tym dobroczynnym właściwościom, stewia jest często dodawana do past do zębów.
Stewia w kuchni – jak ją stosować?
Stewia jest doskonałym zamiennikiem cukru. W przeciwieństwie do niektórych słodzików jest odporna na wysokie temperatury, dlatego można jej używać również na gorąco. Można nią słodzić napoje, zarówno herbatę i kawę, jak i wszelkiego rodzaju lemoniady, koktajle i drinki. Stewia świetnie sprawdzi się też do słodkich wypieków, jednak wyjątkiem są ciasta kruche i drożdżowe. Stewia nie fermentuje, a pod wpływem ciepła zmienia się w karmel i nie dodaje kruchości. Nie ma natomiast przeciwskazań do używania jej w innych typach ciast. Ze stewii możemy też przygotować wszelkiego rodzaju desery na zimno, takie jak lody, galaretki czy musy owocowe. Stewia jest także doskonałym zamiennikiem cukru w przetworach. Dzięki dodatkowi stewii, wszelkie dżemy, konfitury i soki owocowe będą znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne. Z kolei świeże liście stewii możemy dodawać do sałatek i ozdabiać nimi gotowe dania.
Stewia a cukier – jak przeliczać?
Stewia jest około 300 razy słodsza od białego cukru. Należy pamiętać o tym, przygotowując dietetyczne zamienniki słodkich wypieków, aby ciasta nie było przesłodzone.
Stewia – gdzie ją kupić i ile kosztuje?
Stewia początkowo była dostępna głównie w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach, jednak obecnie, zw względu na jej rosnącą popularność, możemy spotkać ją w większości dużych marketów. Ten naturalny słodzik możemy kupić w kilku formach. Na sklepowych półkach, oprócz standardowego słodzika w tabletkach, dostępna jest także stewia w listkach, w proszku i stewia w płynie. Najlepszym wyborem będą młode listki stewii. To w nich znajduje się najwięcej cynku, żelaza i miedzi. Starsze, ususzone liście również zawierają wszystkie te składniki, ale w mniejszej dawce. Z kolei stewia w tabletkach to najbardziej przetworzona forma, która może zawierać inne dodatki, dlatego przy zakupie stewii w takiej formie, należy dokładnie zapoznać się ze składem. W zależności od producenta i gramatury, stewia kosztuje od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Najtańsza jest sproszkowana, najdroższa natomiast w płynie.
Jak uprawiać stewię w domu?
Stewia jest rośliną, którą z powodzeniem można uprawiać w domowym zaciszu. Nie wymaga ona skomplikowanej pielęgnacji, więc możemy hodować zarówno w przydomowym ogródku, jak i balkonie, a nawet w doniczce na parapecie. Roślina ta nie lubi niskich temperatur, natomiast służy jej wilgotne podłoże i dość duże nasłonecznienie.
Stewia a ochota na słodkie
Używanie stewii pozwala znacznie ograniczyć kaloryczność spożywanych posiłków. Jest to bardzo pomocne dla osób będących na dietach redukcyjnych. Jednak należy pamiętać o tym, że stewia może powodować wzmożone łaknienie. Dzieje się tak dlatego, że kiedy spożywamy stewię nasz organizm dostaje sygnał, że jemy coś słodkiego i przygotowuje się na dawkę kalorii. Jako że stewia nie dostarcza kalorii, spada nasz poziom insuliny i organizm wysyła do mózgu sygnał żeby coś zjeść. Dlatego też spożywanie stewii może, choć nie musi, powodować nadmierny apetyt.
Przepis na zielony cukier, czyli wyciąg ze stewii:
Aby przyrządzić wyciąg ze stewii wystarczy 100g suszonych liści stewii zaparzyć w 0,5l gotującej się wody. Wywar należy gotować około 10 minut. Po tym czasie najlepiej odstawić go na 30 minut, a następnie przefiltrować przez papierowy filtr do kawy. Tak przygotowany ekstrakt można przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni. Wyciąg ze stewii można wykorzystać do słodzenia kawy, herbaty, lemoniady, koktajlu a nawet drinka. Aby napój nabrał słodyczy, wystarczy zaledwie kilka kropli wyciągu.