share

Spraw, by Twoje ogórki kiszone miały nieziemski chrup i smak – ważne przed zakręceniem jedna rzecz na wierzch.

by

Ogórki kiszone – doskonała przyprawa i alternatywa

Ogórków, zwłaszcza kiszonych, nigdy dość. Doskonała przyprawa do kiszenia ogórków nie tylko wydobędzie i podkreśli ich smak. Przyda się również ze względów praktycznych – dla odpowiedniej jędrności i chrupkości przetworów. Jeśli nie macie pod ręką liści dębu czy wiśni, ale zależy wam na odpowiedniej konsystencji i smaku przetworów, istnieje łatwo dostępna alternatywa. Przyprawa ta będzie dla waszych ogórków jak wisienka na torcie, bo kładzie się ją na sam wierzch, tuż przed zamknięciem słoika. I nie są to ani nasiona gorczycy, ani wspomniane wyżej liście. Jest ona dostępna w każdym sklepie i zwykle dodajecie ją do napojów lub do deserów – rzadko kiedy do przetworów. Jakie przyprawy najlepiej pasują do ogórków, a oprócz tego gwarantują trwałość i świeżość przetworów? 

Jakie przyprawy do ogórków kiszonych są najlepsze?

W czołówce listy są tradycyjne, typowe dla polskich kiszonek przyprawy, w tym:

  • czosnek
  • korzeń chrzanu (można też dodać liść – pomoże zachować jędrność przetworom)
  • aromatyczny koper wraz z baldachami
  • gorczyca (zapobiega pleśni)
  • pieprz w ziarnach
  • ziele angielskie
  • sól – najlepiej kamienna

Inną przyprawą do kiszenia ogórków, która świetnie pasuje do nich smakiem, będzie również estragon. Nadaje on im również pożądaną twardość, chrupkość i jędrność. Estragon zabezpiecza ogórki przed mięknięciem w słoiku. Nie wszyscy jednak lubią jego smak i aromat. W takiej sytuacji z pomocą przychodzi składnik, którego zapach i smak odpowiada właściwie wszystkim. Pełni on tę samą rolę, co to specyficzne ziółko.

Nie macie korzenia chrzanu? Wrzućcie tę przyprawę do słoika, a ogórki kiszone wyjdą równie chrupkie i jędrne

Cytryna – idealna przyprawa do kiszenia ogórków

Na wierzch każdego słoika z ogórkami, tuż przed zakręceniem wieczka, dodajcie po 1 plastrze cytryny. Dzięki niej ogórki wyjdą chrupiące, twarde i będą mieć piękny zapach. Cytryny świetnie wpływają zarówno na smak, jak i zapach i konsystencję ogórkowych przetworów. Cytrynę przed pokrojeniem i wrzuceniem do słoików, należy wcześniej dokładnie wyparzyć i wyszorować. Krojone plasterki powinny być też cienkie. Wystarczy po 1 krążku na słoik. Tak przygotowane słoiki zakręćcie i odstawcie do ukiszenia – jak zwykle.

Sprawdźcie przepis na ogórki kiszone z cytryną i przygotujcie przynajmniej próbną serię. Będziecie bardziej niż zadowoleni. Cytryny możecie ukisić również bez dodatku typowych dla ogórków przypraw lub z zupełnie innymi, np. korzennymi. Kiszone cytryny wzbogacą smak wielu duszonych mięs, gulaszy, potraw jednogarnkowych i pieczeni. Pomogą też rozmiękczyć mięso.

Ogórki kiszone z cytryną – przepis

Surowce:

  • 2 kg ogórków
  • 8 łyżek soli gruboziarnistej
  • 8 ząbków czosnku
  • 8 łyżeczek cukru
  • 8 plasterków cytryny
  • 8 łyżeczek octu

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyjcie i wyszorujcie, odetnijcie końcówki i nakłujcie w paru miejscach czubkiem noża.
  2. Do każdego wyparzonego i suchego słoika wrzućcie po 1 ząbku czosnku oraz po 1 łyżeczce cukru, soli i octu.
  3. Ułóżcie ciasno ogórki. Zalejcie przetwory gorącą wodą i ułóżcie na wierzch po 1 plastrze cytryny.
  4. Zakręćcie dokładnie słoiki i odwróćcie je do góry dnem. Wystudźcie w tej pozycji, aż będą całkowicie chłodne.
  5. Ogórki kiszone z cytryną możecie przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu nawet przez 4-5 miesięcy.

Przepis sprzed 100 lat na ogórki kiszone mojej prababci jest doskonały. Pomyślała o wszystkim.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode