share

Sposoby na efektowne ozdabianie deserów czekoladą – jak garnirować potrawy?

by

1. Słowo „garnir” z francuskiego
2. Dekorowanie potraw
3. Przystrojenie
4. Garnirowanie
5. Potrawy
6. Desery
7. Naczynia
8. Kształt
9. Faktura
10. Wielkość porcji
11. Równowaga kolorów
12. Łączenie smaków
13. Smakosze
14. Wygląd
15. Sposób podania
16. Garnirowanie potraw – ogólne zasady
17. Naturalność
18. Kolor
19. Równowaga
20. Maksymalnie trzy kolory
21. Trzy elementy
22. Liczba nieparzysta
23. Kształty i formy
24. Wysokość potrawy
25. Faktura i konsystencja
26. Wielkość naczynia
27. Rozmiar porcji
28. Garnirowanie potraw – sposoby z użyciem czekolady
29. Ozdabianie
30. Dekorowanie
31. Czekolada gorzka
32. Deserowa
33. Mleczna
34. Folia aluminiowa
35. Łyżka
36. Nóż
37. Łopatka
38. Wykończenie tortów
39. Konstrukcja z czekolady
40. Plastikowa okładka
41. Gumki recepturki
42. Butelka do sosów
43. Rękaw cukierniczy
44. Oryginalne dekoracje
45. Różnorodne kształty
46. Wódka
47. Ziarna kawy
48. Czekolada z bakaliami
49. Kakao
50. Sztućce
51. Sitko

Tekst z zastosowaniem znaczników html:

Słowo „garnir” z francuskiego oznacza „dekorować”, „przystroić”, a więc garnirowanie to nic innego jak dekorowanie potraw, deserów oraz naczyń, na których nasze danie, czy desery są podawane. Garnirowanie to zabawa kształtem, fakturą, wielkością porcji i równowagą kolorów. Garnirowanie to także odpowiednie łączenie smaków, aby dekoracja nie miała odwrócić uwagi smakoszy.

Nie od dziś wiadomo, że poza smakiem bardzo waży jest wygląd i sposób podania dań czy deserów. To właśnie ten czynnik często decyduje, czy zechcemy skosztować oferowanych potraw. Co to jest garnirowanie? Garnirowanie z pewnością jest sztuką kulinarną, która oznacza efektowne ozdabianie potraw. Ważne, aby zachować spójność z całą resztą dania, przyciągnąć uwagę oraz podnieść wszystkie walory przygotowanego deseru czy potrawy. Coraz rzadziej ozdabiamy nasze desery, potrawy czy talerze np. kwiatkiem z marchewki, grzybkiem z jajka, półksiężycem z cytryny czy pomarańczy. Szukamy coraz częściej dodatków i sposobów, dzięki którym nasze danie będzie wyglądać jak kulinarne arcydzieło. W tym może pomóc garnirowanie.

Garnirowanie potraw – ogólne zasady

Obecnie stawiamy na naturalność w prezentowaniu dań na talerzu. Garnirowanie potraw powinno korzystać z kolorów, które mają konkretne dania. Uważa się, że na talerzu powinna panować równowaga. Łatwo to osiągnąć używając maksymalnie trzech kolorów oraz trzech elementów. Inni eksperci podkreślają, że kolory i ilości zawsze powinny być liczbie nieparzystej, które stworzą harmonijny wygląd. Następnie można łączyć różnego rodzaju kształty i formy. Ciekawostką jest, że nawet wysokość potrawy może służyć atrakcyjnej prezentacji dania. Kolejnym sposobem na garnirowanie jest faktura i konsystencja. Można nawet stosować jeden składnik, ale w różny sposób podany np.: sos z buraka dodany do zabarwienia makaronu i burak starty do sosu. Ostatnią ważną wskazówką, która składa się na garnirowanie jest odpowiedni dobór wielkości naczynia i rozmiar porcji dania.

Garnirowanie potraw – sposoby z użyciem czekolady

Dziś podpowiem wam, jak w łatwy i szybki sposób w zaciszu własnej kuchni stworzyć deser i pasującą do niego dekorację – które zachwycą wyglądem każdego! Zacznijmy od tego, że polecam przygotowywanie „małych” porcji – taki talerz wygląda dużo bardziej estetycznie. Zachowajmy minimalizm i umiar! Poniżej przedstawię kilka pomysłów na ozdabianie i dekorowanie deserów i talerzy przy użyciu czekolady. Takie garnirowanie podkreśla wygląd deserów i zwiększa apetyt na kolejną porcję.

Pierwszy sposób potrzebować będzie czekoladę gorzką, deserową lub mleczną. Odrobinę folii aluminiowej, łyżkę, nóż lub łopatkę. Wybraną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Potem na folię aluminiową wylewamy czekoladę i za pomocą noża/łopatki rozsmarowujemy ją na kształt prostokąta. Następnie folię z czekoladą wstawiamy na 10-15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie nasz prostokąt z czekolady zdejmujemy z folii i łamiemy na kawałki. Takie połamane kawałki czekolady idealnie nadają się jako wykończenie kremowych tortów.

Garnirowanie potraw – konstrukcja z czekolady

Garnirowanie wedle drugiego sposobu potrzebować będzie czekolady, przezroczystą, plastikową okładkę (np. sztywną koszulkę), 2 gumki recepturki oraz butelkę do sosów (dyspenser) lub rękaw cukierniczy.

Na początek czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i rysujemy na naszej okładce wzorki. Potem czekamy kilka chwil aż czekolada zacznie zastygać i zwijamy okładkę w rulon, na końce zakładamy gumki i chowamy na 10-15 minut do zamrażarki.

Po tym czasie delikatnie zdejmujemy nasze ozdoby. Tak przygotowane dekoracje mogą nie tylko służyć jako wykończenie deserów, możemy również przygotować z nich koszyczek/miseczkę, w której podamy deser lub lody.

Garnirowanie potraw – różnorodne kształty z czekolady

Do garnirowania według trzeciego sposobu potrzebna będzie czekolada, wódka (1/2 małej szklanki) oraz butelka do sosów lub rękaw cukierniczy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i wlewamy do szklanki z wódką tworząc różne wzorki. Czekolada w alkoholu w momencie zastygnie. Nasze ozdoby wyławiamy i przechowujemy w lodówce.

Garnirowanie potraw – czekolada z bakaliami

Czwarty sposób na garnirowanie wykorzystuje czekoladę, kakao, jednokolorowe talerze, jadalne kwiaty, bakalie lub ziarna kawy. Na początek czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i rysujemy na talerzach wzorki, które dodatkowo można udekorować kwiatami lub bakaliami.

Garnirowanie – desery z kakao

Piąty sposób na garnirowanie jest najprostszy. Wystarczy wziąć sztućce, kakao, sitko i talerze. Na początek na talerzu układamy w dowolny sposób sztućce, wszystko posypujemy kakao. Delikatnie zdejmujemy z talerza sztućce i otrzymujemy piękną dekorację.

Mam nadzieję, że udało mi się zachęcić Was tym wpisem do przygotowywania i podawania deserów, które nie tylko będą zachwycać smakiem ale również wyglądem.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode