share

Sposób na nieziemsko chrupiące i pyszne placki z cukinii, aby uniknąć pryskania na patelni, wymaga tylko jednej rzeczy.

by
  1. Uwielbiające placki warzywne
  2. Zewnątrz i soczyste w środku
  3. Zbyt duża ilość soków
  4. Niezawodny sposób
  5. Szafki
  6. Porada

Uwielbiacie placki warzywne? My również. Niestety, nie zawsze wychodzą wam idealnie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku? To wina zbyt dużej ilości soków, pozostawionych w masie. Mamy na to niezawodny sposób, który pozwoli na uzyskanie zachwycających efektów. Przejrzyjcie koniecznie swoje szafki, a na pewno znajdziecie to, o czym mowa w poradzie.

  1. Chrupiące i rumiane packi z cukinii to idealny pomysł na wiosenny obiad

Chrupiące i rumiane packi z cukinii to idealny pomysł na wiosenny obiad. Wystarczy niewiele składników, aby wyczarować sycący i bardzo smaczny posiłek. Są dwa sposoby przygotowywania idealnych złotych krążków. Jedni mielą cukinię na papkę, inni zaś ścierają ją na tarce o dużych oczkach. Dzięki tej drugiej metodzie uzyskacie chrupiący wierzch i złocistą skórkę. Zdarza się jednak, że niewystarczająco odciśnięty nadmiar płynu nadal wycieka z placków podczas smażenia. Pryskający na wszystkie strony tłuszcz daje się we znaki i brudzi całą kuchenkę, a wy kończycie z niesmacznymi, paćkowatymi plackami. Mamy na to prosty sposób. Sprawdźcie poniżej nasz przepis, a zapomnicie o nieudanych placuszkach warzywnych.

  1. Jak zrobić najbardziej chrupiące placki z cukinii?

Jak zrobić najbardziej chrupiące placki z cukinii? Musicie zaopatrzyć się w rzecz, która towarzyszyła wam praktycznie od najmłodszych lat. Chodzi o czystą pieluszkę tetrową lub gazę. Jeśli nie macie w domu żadnego z tych materiałów, łatwo kupicie je zarówno w aptekach, jak i sklepach drogeryjnych.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo koniecznie: czysta pielucha/szmatka tetrowa lub gaza.

Przygotowanie:

  1. Obie cukinie dokładnie obmyjcie z piasku i drobnych zanieczyszczeń;
  2. Zetrzyjcie je na tarce o większych oczkach;
  3. Przełóżcie do pieluchy tetrowej cały starty miąższ. Zwiążcie i zawieście nad zlewozmywakiem;
  4. Odczekajcie około 30 minut, aż wszystkie soki odciekną;
  5. Po tym czasie należy wyżąć szmatkę tak, aby w środku cukinie były suchoe;
  6. Przełóżcie starty, odciśnięty miąższ do miski i połączcie z mąką pszenną;
  7. Doprawcie masę solą, pieprzem, papryką w proszku i startym ząbkiem czosnku;
  8. Wbijcie do niej jajka i dodajcie serek śmietankowy;
  9. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem kładźcie niewielkie porcje masy na placki;
  10. Smażcie je na złocisty kolor z obu stron;
  11. Gotowe placki przełóżcie na ręcznik papierowy, aby mogły swobodnie odciec z nadmiaru tłuszczu. Placki z cukinii najlepiej smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany oraz posiekanego szczypiorku. Możecie podawać je także z gulaszem wieprzowym, podobnie jak placki ziemniaczane.
  1. Jaka cukinia będzie najlepsza na placki?

Jaka cukinia będzie najlepsza na placki? Cukinia na placki powinna być jak najmłodsza. Do placków wybierajcie twarde okazy, o smukłej i lśniącej skórce. Młoda cukinia, zarówno ta zielona, jak żółta, będzie zawierać niewiele nasion, ze względu na swoje proporcje. Gniazda nasienne nie zdążyły się w niej jeszcze rozwinąć, dzięki czemu uzyskacie zwarty i świeży miąższ.

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode