- Uwielbiające placki warzywne
- Zewnątrz i soczyste w środku
- Zbyt duża ilość soków
- Niezawodny sposób
- Szafki
- Porada
Uwielbiacie placki warzywne? My również. Niestety, nie zawsze wychodzą wam idealnie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku? To wina zbyt dużej ilości soków, pozostawionych w masie. Mamy na to niezawodny sposób, który pozwoli na uzyskanie zachwycających efektów. Przejrzyjcie koniecznie swoje szafki, a na pewno znajdziecie to, o czym mowa w poradzie.
-
Chrupiące i rumiane packi z cukinii to idealny pomysł na wiosenny obiad
Chrupiące i rumiane packi z cukinii to idealny pomysł na wiosenny obiad. Wystarczy niewiele składników, aby wyczarować sycący i bardzo smaczny posiłek. Są dwa sposoby przygotowywania idealnych złotych krążków. Jedni mielą cukinię na papkę, inni zaś ścierają ją na tarce o dużych oczkach. Dzięki tej drugiej metodzie uzyskacie chrupiący wierzch i złocistą skórkę. Zdarza się jednak, że niewystarczająco odciśnięty nadmiar płynu nadal wycieka z placków podczas smażenia. Pryskający na wszystkie strony tłuszcz daje się we znaki i brudzi całą kuchenkę, a wy kończycie z niesmacznymi, paćkowatymi plackami. Mamy na to prosty sposób. Sprawdźcie poniżej nasz przepis, a zapomnicie o nieudanych placuszkach warzywnych.
-
Jak zrobić najbardziej chrupiące placki z cukinii?
Jak zrobić najbardziej chrupiące placki z cukinii? Musicie zaopatrzyć się w rzecz, która towarzyszyła wam praktycznie od najmłodszych lat. Chodzi o czystą pieluszkę tetrową lub gazę. Jeśli nie macie w domu żadnego z tych materiałów, łatwo kupicie je zarówno w aptekach, jak i sklepach drogeryjnych.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka serka śmietankowego
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
Dodatkowo koniecznie: czysta pielucha/szmatka tetrowa lub gaza.
Przygotowanie:
- Obie cukinie dokładnie obmyjcie z piasku i drobnych zanieczyszczeń;
- Zetrzyjcie je na tarce o większych oczkach;
- Przełóżcie do pieluchy tetrowej cały starty miąższ. Zwiążcie i zawieście nad zlewozmywakiem;
- Odczekajcie około 30 minut, aż wszystkie soki odciekną;
- Po tym czasie należy wyżąć szmatkę tak, aby w środku cukinie były suchoe;
- Przełóżcie starty, odciśnięty miąższ do miski i połączcie z mąką pszenną;
- Doprawcie masę solą, pieprzem, papryką w proszku i startym ząbkiem czosnku;
- Wbijcie do niej jajka i dodajcie serek śmietankowy;
- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem kładźcie niewielkie porcje masy na placki;
- Smażcie je na złocisty kolor z obu stron;
- Gotowe placki przełóżcie na ręcznik papierowy, aby mogły swobodnie odciec z nadmiaru tłuszczu. Placki z cukinii najlepiej smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany oraz posiekanego szczypiorku. Możecie podawać je także z gulaszem wieprzowym, podobnie jak placki ziemniaczane.
-
Jaka cukinia będzie najlepsza na placki?
Jaka cukinia będzie najlepsza na placki? Cukinia na placki powinna być jak najmłodsza. Do placków wybierajcie twarde okazy, o smukłej i lśniącej skórce. Młoda cukinia, zarówno ta zielona, jak żółta, będzie zawierać niewiele nasion, ze względu na swoje proporcje. Gniazda nasienne nie zdążyły się w niej jeszcze rozwinąć, dzięki czemu uzyskacie zwarty i świeży miąższ.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]