share

Sposób na gorzkie i niesmaczne leczo – sprawdzony trik przed gotowaniem, który doda smaku danie

by

Jakość składników od zawsze ma ogromny wpływ na finalny smak. W przypadku niektórych warzyw należy zwrócić szczególną uwagę na kukurbitacynę, która odpowiada za gorzki posmak.

Przygotowując przetwory na zimę lub danie jednogarnkowe na obiad, możemy natknąć się na nieprzyjemną niespodziankę. Chcąc zapobiec temu, warto sprawdzić, jak uchronić się przed popsuciem jednego z najsmaczniejszych jesiennych dań.

Co odpowiada za gorzkie w smaku leczo?

Są dwie główne przyczyny, które sprawiają, że to danie ma posmak goryczki:

  1. kukurbitacyna zawarta w cukinii czy ogórkach jest substancją znajdującą się w liściach i pędach. Odpowiada za ochronę rośliny przed szkodnikami i pasożytami. Może przedostawać się bezpośrednio także do warzywa. Wystarczy pokroić warzywo na mniejsze kawałki i posypać solą. Po kilkunastu minutach wydzieli się płyn wraz z kukurbitacyną. Po zlaniu go możemy spokojnie przełożyć cukinię czy ogórka do dania.
  2. niektóre odmiany papryki są bardziej gorzkie od innych, dlatego warto wybierać tę sprawdzoną – Ramiro. Dzięki temu całe leczo będzie miało lekko słodkawy posmak. Nie możecie znaleźć takiej w swojej okolicy? Nic straconego! Wystarczy opiec wybrane papryki nad palnikiem i zdjąć skórkę. To zapobiegnie pojawieniu się goryczy w daniu.

Przepis na pikantne leczo do słoików

Składniki:

  • 2 kilogramy cukinii
  • kilogram papryki podłużnej
  • kilogram pomidorów
  • 2 papryczki chili
  • 4 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pętko kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyjcie warzywa, a w razie konieczności zbierzcie resztki piasku za pomocą miękkiej szczoteczki.
  2. Cukinię pokrójcie w kosteczkę i posypcie solą. Pozostawcie tak na około 20 minut i zlejcie cały powstały płyn.
  3. Paprykę, pomidory, czosnek i cebulę również pokrójcie w niezbyt drobną kostkę.
  4. Pokrójcie kiełbasę jałowcową lub myśliwską w plasterki lub mniejsze kawałki i przesmażcie na patelni lub w dużym garnku.
  5. Dodajcie warzywa i dolejcie odrobinę oliwy – tylko tyle, aby naczynie nie pozostawało suche. Doprawcie ziołami i innymi przyprawami.
  6. Całość duście w szybkowarze lub na głębokiej patelni przez około 40 minut na wolnym ogniu.
  7. Przełóżcie leczo do słoików.
  8. Zawekujcie w garnku z wodą przez 15 minut, a następnie ułóżcie na blacie do góry dnem.
  9. Leczo na zimę do słoików to doskonałe danie jednogarnkowe, które smakuje z ziemniakami lub kromką żytniego chleba.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode