share

Siekam kurczaka i dodaję 2 składniki, a rezultat jest tak smakowity, że wszyscy proszą o dokładkę – przeredagowany tytuł.

by

Kotlety siekane z kurczaka z porem i ananasem

Pomysł: kotlety siekane z kurczaka z porem i ananasem

Składniki:
– 600 g podwójnego fileta z kurczaka
– 200 g sera żółtego
– 1 średni por (biała część)
– 3 czubate łyżki mąki pszennej
– 1 czubata łyżka majonezu
– 2 duże jajka
– Kilka plastrów ananasa – z puszki lub świeżego
– 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– Sól i pieprz do smaku
– Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Umyjcie pora, rozchylając warstwy – wypłuczcie go z resztek ziemi i piasku. Pokrójcie go w krążki lub półplasterki. Rozgrzejcie patelnię z odrobiną oleju i przesmażcie pora na patelni przez ok. 4 minuty, aż się zeszkli i zmięknie. Zdejmijcie patelnię z ognia i odstawcie do przestudzenia.
2. Posiekajcie pierś z kurczaka i plastry ananasa w średniej wielkości kostkę, przełóżcie je do dużej miski. Zetrzyjcie do niej ser na dużych oczach tarki. Do miski wrzućcie też kawałki wystudzonego pora.
3. Przesypcie do miski mąkę, wbijcie jajka i dodajcie majonez. Doprawcie solą, pieprzem i papryką mieloną. Wymieszajcie łyżką lub dłonią, aż składniki dobrze się połączą, a masa będzie się kleić. Najlepiej zrobić to dłonią – wtedy wyczujecie, czy kotlety mają odpowiednią konsystencję. Gdyby masa była zbyt płynna i nie chciała się związać, dodajcie do niej stopniowo, mieszając, 1-2 łyżki mąki.
4. Rozgrzejcie olej na patelni i wykładajcie za pomocą łyżki porcje masy. Uformujcie je na patelni w kotlety i obniżcie temperaturę smażenia. Przykryjcie patelnię i smażcie ok. 3-4 minuty po każdej ze stron, aż się zarumienią. Przełóżcie je podczas smażenia szpatułką na drugą stronę.
5. Usmażone kotlety drobiowe z porem i serem osączcie na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podawajcie z tłuczonymi ziemniakami oraz ulubionymi surówkami.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode