share

Sens tytułu można zachować, oto nowa wersja: „Tajemnicza polska zupa – przepis na 1000 razy lepszą niż rosół. Jeden składnik wzbogaca smak.”

by

Jaka zupa zamiast rosołu?
Jeśli znudził wam się już klasyczny rosół, na bazie klasycznego przepisu na tę zupę możecie zrobić wiele innych. Jedną z nich jest rosół gajowego. Wystarczy, że do podstawowego przepisu dodacie kilka składników znanych z polskich lasów – grzybów, ale też suszonych owoców. Dzięki temu stworzycie zupełnie nową, esencjonalną i bogatą w smaku zupę z dymną nutką – w niczym nie będzie przypominać zwykłego, tradycyjnego rosołu. Inną ciekawą zupą, która powstanie z rosołu jest ziołowa zupa ciurka. Jest to łemkowska zupa z pokrzywą, którą zrobicie na bulionie wołowym. 
Ciekawą zupę ma też do zaproponowania Pomorze. Smakuje ona znacznie lepiej niż się nazywa – jest to modyrda. Modyrda to znana na Pomorzu zupa, którą od tradycyjnego rosołu różnią 2 ważne detale: sycące ziemniaki i okrasa z podsmażonej cebuli, która wzbogaci jej smak. W zupie pływać też będą kluseczki, więc na pewno się najecie. 
Zupa zarzucajka to zapomniany przysmak kuchni polskiej. Kosztuje grosze, a syci tak, że zastąpi cały obiad
Zupa modyrda wg przepisu Tomka Strzelczyka
Składniki:

  1. 2 l wody
  2. 2 udka z kurczaka
  3. 2 skrzydełka z kurczaka
  4. 1 udko z kaczki (można zamienić na kolejne udko z kurczaka)
  5. kawałek wołowiny na rosół (idealny będzie szponder, pręga wołowa lub goleń)
  6. 3 liście laurowe
  7. 6 ziaren ziela angielskiego
  8. 4 kulki pieprzu w ziarnach
  9. 1 kawałek kapusty
  10. 2-3 marchewki
  11. 1 korzeń pietruszki
  12. 1 zielona część pora
  13. 3 duże cebule
  14. 4 duże ziemniaki
  15. 2 łyżki masła
  16. 2 jajka
  17. 5 łyżek mąki pszennej
  18. sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlejcie wodę, włóżcie mięso. Wrzućcie też liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
  2. Marchew i pietruszkę obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Kapustę przepłuczcie pod bieżącą wodą, zieloną część pora przekrójcie wzdłuż na pół.
  3. Dorzućcie warzywa do garnka z mięsem i gotujcie na średnim ogniu do miękkości i ugotowania mięsa.
  4. Gdy modyrda się gotuje, przygotujcie kluski. Do miski wbijcie jajka, dodajcie szczyptę soli i roztrzepcie. Partiami dodawajcie mąkę i wyróbcie ciasto na gładką masę. W razie potrzeby, gdy ciasto za bardzo się „leje” dodajcie nieco więcej mąki.
  5. 1 cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i podpieczcie nad gazem. Dodajcie ją do zupy. Pozostałe cebule posiekajcie w drobną kostkę.
  6. Ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę. Gdy mięso w zupie będzie już miękkie, dodajcie do wywaru ziemniaki i gotujcie 20 minut. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  7. Pod koniec gotowania wyłówcie ugotowane mięso. Możecie oddzielić je od kości i wrzucić z powrotem do zupy. Będzie jeszcze bogatsza.
  8. Roztopcie na patelni masło i podsmażcie 3 posiekane cebule. Co jakiś czas przemieszajcie, by się nie przypaliła. Zrumienioną cebulę wrzućcie do zupy i przemieszajcie.
  9. Na koniec wrzućcie do zupy kluski (możecie je oddzielać do wywaru łyżką) i pogotujcie przez kilka minut.
  10. Modyrdę podawajcie ze świeżą zieleniną.

Źródło:
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (YouTube)
Zapomniana, a jaka tania i pyszna zupa wróci na wasz stół. Zrobicie ją z 1 niedocenianego warzywa

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode