Jaka zupa zamiast rosołu?
Jeśli znudził wam się już klasyczny rosół, na bazie klasycznego przepisu na tę zupę możecie zrobić wiele innych. Jedną z nich jest rosół gajowego. Wystarczy, że do podstawowego przepisu dodacie kilka składników znanych z polskich lasów – grzybów, ale też suszonych owoców. Dzięki temu stworzycie zupełnie nową, esencjonalną i bogatą w smaku zupę z dymną nutką – w niczym nie będzie przypominać zwykłego, tradycyjnego rosołu. Inną ciekawą zupą, która powstanie z rosołu jest ziołowa zupa ciurka. Jest to łemkowska zupa z pokrzywą, którą zrobicie na bulionie wołowym.
Ciekawą zupę ma też do zaproponowania Pomorze. Smakuje ona znacznie lepiej niż się nazywa – jest to modyrda. Modyrda to znana na Pomorzu zupa, którą od tradycyjnego rosołu różnią 2 ważne detale: sycące ziemniaki i okrasa z podsmażonej cebuli, która wzbogaci jej smak. W zupie pływać też będą kluseczki, więc na pewno się najecie.
Zupa zarzucajka to zapomniany przysmak kuchni polskiej. Kosztuje grosze, a syci tak, że zastąpi cały obiad
Zupa modyrda wg przepisu Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 2 l wody
- 2 udka z kurczaka
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 udko z kaczki (można zamienić na kolejne udko z kurczaka)
- kawałek wołowiny na rosół (idealny będzie szponder, pręga wołowa lub goleń)
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 kulki pieprzu w ziarnach
- 1 kawałek kapusty
- 2-3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 zielona część pora
- 3 duże cebule
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wlejcie wodę, włóżcie mięso. Wrzućcie też liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
- Marchew i pietruszkę obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Kapustę przepłuczcie pod bieżącą wodą, zieloną część pora przekrójcie wzdłuż na pół.
- Dorzućcie warzywa do garnka z mięsem i gotujcie na średnim ogniu do miękkości i ugotowania mięsa.
- Gdy modyrda się gotuje, przygotujcie kluski. Do miski wbijcie jajka, dodajcie szczyptę soli i roztrzepcie. Partiami dodawajcie mąkę i wyróbcie ciasto na gładką masę. W razie potrzeby, gdy ciasto za bardzo się „leje” dodajcie nieco więcej mąki.
- 1 cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i podpieczcie nad gazem. Dodajcie ją do zupy. Pozostałe cebule posiekajcie w drobną kostkę.
- Ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę. Gdy mięso w zupie będzie już miękkie, dodajcie do wywaru ziemniaki i gotujcie 20 minut. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
- Pod koniec gotowania wyłówcie ugotowane mięso. Możecie oddzielić je od kości i wrzucić z powrotem do zupy. Będzie jeszcze bogatsza.
- Roztopcie na patelni masło i podsmażcie 3 posiekane cebule. Co jakiś czas przemieszajcie, by się nie przypaliła. Zrumienioną cebulę wrzućcie do zupy i przemieszajcie.
- Na koniec wrzućcie do zupy kluski (możecie je oddzielać do wywaru łyżką) i pogotujcie przez kilka minut.
- Modyrdę podawajcie ze świeżą zieleniną.
Źródło:
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (YouTube)
Zapomniana, a jaka tania i pyszna zupa wróci na wasz stół. Zrobicie ją z 1 niedocenianego warzywa