share

Sekretne triki na udane ciasto drożdżowe – oto jak je przygotować na perfekcję

by

Idealne ciasto drożdżowe? To proste z poniższymi zasadami.

Jeśli jesteście fanami wyrośniętego, mięciutkiego, delikatnego w smaku ciasta drożdżowego, to dobrze trafiliście. Istnieje bowiem kilka podstawowych reguł, które pozwolą nawet w domowej piekarni czy cukierni, wypróbować przepis idealny na drożdżowe dla leniwych!

Wskazówki, jak upiec ciasto drożdżowe.

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Mąka powinna być świeża i przesiana.
  3. Mleko powinno być letnie.
  4. Masło, które roztopimy musimy przestudzić.
  5. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i będzie odchodziło od ręki.
  6. Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, szybciej urośnie i będzie bardziej puszyste (najlepiej wyrabiać nawet 20 minut).
  7. Aby ciasto było bardziej puszyste jajka ucieramy razem z cukrem (na kogel-mogel) i dodajemy do reszty składników.
  8. Drożdże powinny być świeże (tzn. nie suche).
  9. Gdy użyjemy drożdży suszonych, spowoduje to wolniejsze rośnięcie ciasta.
  10. Wyrobione ciasto umieszczamy w plastikowym pojemniku, przykrywając ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce (bez przeciągów) o temperaturze około 25-30 stopni C.
  11. Aby ciasto szybciej podwoiło swoją objętość, możemy wstawić miskę z ciastem w ciepłą wodę lub nagrzać piekarnik do 50 stopni C i przy otwartych drzwiczkach wstawić miskę z ciastem.
  12. Po wyrośnięciu ciasto dobrze jest „odgazować”, tzn. uderzamy w ciasto kilka razy pięścią, po czym ponownie krótko je wyrabiamy.

Polecamy: drożdżowe z kruszonką

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode