Idealne ciasto drożdżowe? To proste z poniższymi zasadami.
Jeśli jesteście fanami wyrośniętego, mięciutkiego, delikatnego w smaku ciasta drożdżowego, to dobrze trafiliście. Istnieje bowiem kilka podstawowych reguł, które pozwolą nawet w domowej piekarni czy cukierni, wypróbować przepis idealny na drożdżowe dla leniwych!
Wskazówki, jak upiec ciasto drożdżowe.
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mąka powinna być świeża i przesiana.
- Mleko powinno być letnie.
- Masło, które roztopimy musimy przestudzić.
- Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i będzie odchodziło od ręki.
- Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, szybciej urośnie i będzie bardziej puszyste (najlepiej wyrabiać nawet 20 minut).
- Aby ciasto było bardziej puszyste jajka ucieramy razem z cukrem (na kogel-mogel) i dodajemy do reszty składników.
- Drożdże powinny być świeże (tzn. nie suche).
- Gdy użyjemy drożdży suszonych, spowoduje to wolniejsze rośnięcie ciasta.
- Wyrobione ciasto umieszczamy w plastikowym pojemniku, przykrywając ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce (bez przeciągów) o temperaturze około 25-30 stopni C.
- Aby ciasto szybciej podwoiło swoją objętość, możemy wstawić miskę z ciastem w ciepłą wodę lub nagrzać piekarnik do 50 stopni C i przy otwartych drzwiczkach wstawić miskę z ciastem.
- Po wyrośnięciu ciasto dobrze jest „odgazować”, tzn. uderzamy w ciasto kilka razy pięścią, po czym ponownie krótko je wyrabiamy.
Polecamy: drożdżowe z kruszonką