share

Sekret pysznego ciasta na naleśniki i krokiety tkwi w użyciu 3 łyżek płynnych składników. Efekt smażenia to wyjątkowa złocistość.

by

Naleśniki śniadaniowe, krokiet, ciasto naleśnikowe, smażenie naleśników, rozpadające się naleśniki, elastyczne ciasto, olej roślinny, idealne ciasto na naleśniki, grubodenne patelnie, temperatura pokojowa składników, miękkie naleśniki, delikatne naleśniki, perfekcyjne naleśniki, chrupiące brzegi, teflonowa patelnia, uniwersalne ciasto naleśnikowe, farsz do naleśników, sos do naleśników, krokiety, tort naleśnikowy, przepis na naleśniki bez mąki i mleka.

  1. Aby przygotować idealne ciasto na naleśniki i krokiety, będziesz potrzebować:
    • dużą miskę
    • mikser
    • chochelkę
    • patelnię z grubym, nieprzywierającym dnem
    • olej roślinny
  2. Przygotuj następujące składniki na 12 sztuk idealnie mięciutkich i delikatnych naleśników:
    • 500 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
    • 250 ml wody gazowanej
    • 2 jajka z wolnego wybiegu rozm. L
    • 300 g mąki pszennej
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • szczypta soli
  3. Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj razem aż do uzyskania rzadkiej, gładkiej masy bez grudek.
  4. Odstaw masę na minimum 30 minut do lodówki, aby gluten zawarty w mące mógł odpocząć. Dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie rozrywają się podczas smażenia.
  5. Po wyjęciu ciasta z lodówki, dokładnie przemieszaj je ponownie.
  6. Rozgrzej dobrze patelnię z grubym dnem i wylewaj porcje ciasta za pomocą chochelki.
  7. Nie musisz smarować patelni tłuszczem, jeśli korzystasz z teflonowej patelni. Dodatek oleju w cieście ułatwi przewracanie naleśników na drugą stronę.
  8. Naleśniki możesz nadziać dowolnym farszem, zapiec z sosem lub zawinąć w krokiety. Możesz także użyć ich do przygotowania tortu naleśnikowego.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode