share

Rewitalizujące śniadanie po 50. – jajko i owoc dla optymalnej energii i aktywności jelit.

by
Odpowiedź powinna być kodem HTML, podzielona na paragrafy i zastosować formatowanie takie jak akapity, śródtytuły i listy wypunktowane i numerowane i oznacz je jako znaczniki HTML, ale nie używaj znacznika <blockquote> Śniadania po 50-tce – co jeść, by długo mieć energię? Doskonałym pomysłem na śniadanie będzie połączenie serka wiejskiego z warzywami (jako sałatka) lub, na słodko, z owocami albo miodem i orzechami. Pierwsze połączenie nasyci was na długo, drugie zaś doenergetyzuje i błyskawicznie postawi na nogi. Jeśli macie rano więcej czasu, serek wiejski możecie nawet zapiec z jajkiem, warzywami i płatkami owsianymi. Zawiera on sporo białka (ok. 11 g na 100 g) i niezbędnego na wzmocnienie wapnia (83 mg / 100 g) – dlatego będzie świetnym wyborem po 50-tce (i nie tylko). Innym znakomitym połączeniem jest awokado z jajkiem. Takie śniadanie rozpływa się w ustach i zajada samo, raz-dwa, niemal bez gryzienia. Jest ono przy tym mocno odżywcze i pobudza jelita do pracy. O tym, dlaczego warto jeść jajka na śniadanie, już sporo pisaliśmy, jednak jajko w wielu połączeniach (w tym właśnie z awokado), zyskuje jeszcze więcej. Jajka są pełne białka, zawierają też sporo witamin A, D i E. Są to witaminy, które, aby się wchłonęły, potrzebują właśnie tłuszczów. A te z kolei zawiera w dużej ilości właśnie awokado. Owoc uzupełnia też brakujące w jajku witaminy. Oprócz ogromnych ilości witaminy E („młodości”) zawiera on m.in.:
  • witaminę B2 i B6
  • witaminę C
  • witaminę K
  • witaminę PP
Jak widzicie, oba składniki świetnie się uzupełniają. Ze względu na swój skład, awokado z jajkiem to duet, który dba o serce i o poziom cukru. Oba składniki takiego śniadania mają niski indeks glikemiczny. Dodatkowo tłuszcze i minerały, w tym obecny w awokado potas sprawia, że serce jest na co dzień mocniejsze i pracuje sprawniej. To połączenie sprawi też, że nie będziecie głodni aż do obiadu. Takie śniadanie pomoże wam zachować odpowiednie przerwy między posiłkami bez podjadania w trakcie. Awokado z jajkiem – śniadaniowe inspiracje Najprościej będzie zrobić z dojrzałego awokado i jajka ugotowanego na twardo pastę do chleba. Wystarczy, że rozgnieciecie je razem na miazgę i przyprawicie: solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny lub z limonki – dzięki temu pasta z awokado i jajkiem na pewno nie będzie mdła. Możecie też dodać łyżeczkę oliwy i wymieszać – wtedy całość nabierze bardziej kremowej konsystencji. Innym rozwiązaniem jest guacamole – pasta z rozgniecionego miękkiego awokado, pokrojonego drobno pomidora, czerwonej cebuli i ewentualnie kolendry. Cebulę i kolendrę możecie pominąć, jeśli ich nie lubicie. Obowiązkowo przyprawcie je oliwą oraz solą i pieprzem. Taka pasta najlepiej będzie smakować na grzance – kanapkę zwieńczcie jajkiem sadzonym lub w koszulce. Rozlewające się żółtko będzie doskonale współgrać ze smakiem awokado. Możecie też całkiem pominąć chleb i jajko rozłożyć na „poduszeczce” z zielonej pasty. Jajko możecie również w awokado zapiec, traktując skórkę jak formę. Wystarczy pozbyć się pestki i odrobiny miąższu – w dziurkach po pestce powinno zmieścić się jajko. Nadmiar możecie rozsmarować na kanapce. Posólcie i popieprzcie wnętrze awokado. Wbijcie po 1 jajku do każdej połówki owocu. Przyprawcie solą, pieprzem i wstawcie do piekarnika na 10 minut (w temp. 190 st.). Następnie, jeszcze gorące, jeszcze raz ewentualnie doprawcie, posypcie szczypiorkiem i gotowe. [ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ] Zobacz też: Doskonały wywar z liści laurowych na obolałe kostki i kolana. Zadziała, gdy zastosujecie zasadę 3x3x2
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode