Dania z warzyw są pyszne, zdrowe, kolorowe i dietetyczne. Pozwalają dostarczyć do organizmu wiele cennych witamin, składników odżywczych i antyoksydantów. Sprzyjają dbaniu o linię, co jest zasługą ich niskiej kaloryczności oraz sporej zawartości błonnika. Regularne spożywanie potraw warzywnych zmniejsza ryzyko zachorowania choroby przewlekłe, w tym nowotwory, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroby serca, alergie czy miażdżyca.
Przedstawiamy warte uwagi inspiracje na dania warzywne – zarówno z samych warzyw, jak i z innymi dodatkami. Warto pamiętać, że warzywna znajdują się u samej podstawy najnowszej piramidy żywieniowej.
Dania z samych warzyw
Dania z samych warzyw to świetna propozycja nie tylko dla osób będących na diecie wegańskiej. Ich wyjątkowy smak, wygląd i wartości odżywcze to powody, dla których powinni zainteresować się ich przygotowaniem dosłownie wszyscy – również zwolennicy typowo mięsnego sposobu żywienia.
Orientalny gulasz warzywny
Wielbiciele dalekowschodnich przysmaków mogą pokusić się o ugotowanie orientalnego gulaszu warzywnego. Można zrobić go w wersji wegańskiej, bez dodania mięsa, śmietany, sera czy jakichkolwiek innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Posiłek ten jest wyjątkowy pożywny, a zarazem lekki i kolorowy. Wyróżnia się również wyjątkowym aromatem. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczarek, cebuli, czerwonej fasoli i selera naciowego. Nie może zabraknąć wyrazistych przypraw, takich jak imbir, gałka muszkatołowa i curry.
Ratatouille w cukinii
Kolejne danie z warzyw to prowansalski przysmak, który doskonale sprawdza się zwłaszcza w samym środku lata. Potrawę tę przygotowuje się na bazie świeżej cukinii z dodatkiem papryki, pomidorów, czosnku, cebuli i aromatycznych przypraw. Aby danie stało się bardziej wykwintne, można podawać je z białym winem. Będzie wtedy doskonałym pomysłem na niedzielny obiad czy z okazji spotkania ze znajomymi.
Sałatka z kalarepki i ziemniaków na ciepło
Wśród pysznych dań z samych warzyw znajdują się również różnego rodzaju sałatki. Wyjątkowo smaczną propozycją jest sałatka z kalarepki oraz ziemniaków na ciepło. Jest ona lekka, sycąca i aromatyczna. Świetnie smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów oraz natką pietruszki. Można ją podać jako przystawkę przed daniem głównym podczas wesela, pierwszej komunii, chrzcin czy przyjęć urodzinowych.
Duszone ziemniaki z warzywami
Z samych warzyw można przygotować proste dania w wersji minimalistycznej. Przykładem tego są duszone ziemniaki z warzywami. Świetnie smakują z czosnkiem, cebulą, szpinakiem i mrożonym groszkiem. Sprawdzą się świetnie jako danie postne oraz przekąska podczas imprezy.
Fasolowy kociołek po prowansalsku
Pyszna potrawa z warzyw, która doskonale rozgrzewa i syci – pomimo braku tłustej kiełbasy, szynki czy boczku. Powstaje na bazie pożywnej białej fasoli, która stanowi doskonałe źródło wartościowego białka oraz wielu minerałów. Jest to doskonała propozycja zwłaszcza dla wegetarian. Fasolę gotuje się z pysznymi warzywami, takimi jak m.in. cukinia czy pomidory. Nie może oczywiście zabraknąć również ziół prowansalskich.
Dania warzywne
Warzywa świetnie komponują się z różnego typu serami, śmietaną, jajkiem, jogurtem naturalnym czy sosami. Warto więc przygotować dania warzywne z takimi dodatkami. W dalszym ciągu będą one lekkie i wyjątkowo smaczne.
Gołąbki z warzywami
Pyszne gołąbki nie wymagają użycia mięsa – wystarczy jako farsz wykorzystać ryż oraz ulubione warzywa, takie jak np. kalafior, brokuł czy seler. Świetnie smakują podawane z sosem ostrygowym. Doskonale sycą, są delikatne i szybko rozpływają się w ustach. Można podać je m.in. w okresie karnawału czy wielkiego postu.
Zapiekanka makaronowa w papryce
W warzywach można przygotować przepyszną zapiekankę. Zamiast tradycyjnej bagietki warto wykorzystać czerwoną paprykę, wypełnioną cukinią, brokułem, tofu i pełnoziarnistym makaronem. Zapiekankę dobrze jest przyprawić mieloną papryką i oregano, a także dodać niedużą ilość śmietany. Danie to sprawdzi się jako pyszna przekąska podczas spotkania ze znajomymi, sylwestra, karnawału, wieczoru panieńskiego czy innych luźnych imprez.
Szybkie potrawy z warzyw
Przygotowanie potraw z warzyw nie musi zajmować wiele czasu. Przykładem tego jest makaron Tagiatelle ze szpinakiem, śmietaną i żółtym serem, będący wyjątkowo sycącym i zdrowym daniem. Warte uwagi są również błyskawiczne placuszki z cukinii z dodatkiem pieczarek i cebuli. Jest to niskokaloryczna potrawa, idealna podczas różnego rodzaju imprez.
Dzieciom przypadną do gustu placuszki wielowarzywne z ziemniaków, buraków i marchewki. Ich podanie to świetny sposób, aby zachęcić swoje pociechy do jedzenia zdrowych warzyw. Na szybko można ponadto przygotować ziemniaki faszerowane jakiem, kalafiorem i serem fetą.