Lubuska zupa niebecz – przepis
Polska zupami stoi – każdy region ma przynajmniej 1 flagową zupę, którą może się pochwalić. Na Śląsku jest to żur i oberiba, w Wielkopolskim parzybroda, a w Lubuskim króluje niebecz. Nie dajcie zwieść się nazwie. Ta zupa sprawi, że na pewno się uśmiechniecie – szczególnie, jeśli lubicie kapuśniak z kiszonej kapusty. To świetne danie jednogarnkowe, które zaspokoi największych głodomorów.
Zupa niebecz z okolic Regionu Kozła (pogranicza Lububskiego i Wielkopolski) to podrasowany umiejętnie kapuśniak z kiszonej kapusty. Jaka jest różnica między niebeczem a zwykłą zupą kapuścianą? Polega ona na tym, że niebecz pachnie i wygląda jeszcze lepiej, a to dzięki sporej ilości suszonych grzybów. Jest on też nieco ciemniejszy w kolorze. Kupując składniki, koniecznie zwróćcie uwagę na jakość kiełbasy i kiszonej kapusty. Kapusta na niebecz nie powinna być zakwaszana octem, a kiszona w klasyczny sposób. Najlepsza i najpewniejsza będzie własna kiszona kapusta, ale sprawdzi się świetnie również oryginalna kiszona kapusta z Charsznicy. W garnku zaprzyjaźnią się ponad podziałami wojewódzkimi i granicami.
Składniki na zupę:
- ok. 1/2 kg wołowiny na rosół*
- 1.5 kg ulubionej kiełbasy
- 3 marchewki
- 3-4 korzenie pietruszki
- 0,5 selera
- 1 kg ziemniaków
- garść suszonych leśnych grzybów
- 2-3 liście laurowe
- 5-7 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- majeranek
*W bardziej ekonomicznej wersji może być też średnia porcja rosołowa z drobiu.
Składniki na kapuścianą wkładkę:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 1 łyżka smalcu
- 1 płaska łyżeczka kminku
Sposób przygotowania:
- Grzyby namoczcie poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej, w ciepłej wodzie. Zachowajcie wodę spod grzybów.
- Pokrójcie w kostkę marchew, pietruszkę i seler. Wrzućcie je do garnka wraz z mięsem oraz zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi.
- Zalejcie 1,5-2 l zimnej wody. Na niewielkim ogniu zagotujcie na wywar.
- Po zagotowaniu zbierzcie szumowiny.
- Doprawcie wywar podczas gotowania solą, pieprzem i majerankiem. Gotujcie ok. 2,5 godziny na niewielkim ogniu.
- W międzyczasie przygotujcie kapustę: posiekajcie ją drobno, zalejcie wodą do wysokości kapusty i ugotujcie z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem.
- Gdy kapusta zmięknie, odcedźcie ją, dodajcie smalec, doprawcie solą i pieprzem. Odstawcie na bok.
- Na ok. 20 minut przed podaniem zupy ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Posiekajcie namoczone wcześniej grzyby.
- Wrzućcie ziemniaki i grzyby oraz wodę spod grzybów do garnka z gotującym się wywarem.
- Kiełbasę pokrójcie w kostkę i dorzućcie do wywaru.
- Chwilę przed podaniem podsmażcie kapustę na patelni i jeszcze gorącą rozłóżcie w miseczkach lub głębokich talerzach.
- Zalejcie gotową zupą i podawajcie, póki gorące.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
Niesłusznie zapomniana zupa wraca do łask. Kochały ją nasze babcie, zastąpi też 2. danie.