share

Przyprawa do słoika pozwoli na uzyskanie chrupiących i jędrnych ogórków kiszonych, nawet bez korzenia chrzanu

by

Kiszone ogórki już nigdy nie będą puste w środku. Wystarczy trzymać się 2 zasad

Tekst: Kiszone ogórki mają chrupać i być soczyste. Nikt nie lubi miękkich „kapci” ze słoika. Wszyscy chcemy usłyszeć to charakterystyczne, głośne chrupnięcie. Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Taki efekt gwarantuje chrzan. Zdarza się, że po sezonie na kiszenie korzeń chrzanu już tak łatwo dostępny lub bywa tylko na bazarkach, gdzie nie każdy ma dostęp. Nawet, jeśli nie macie korzenia chrzanu pod ręką, inna znana przyprawa również zda egzamin w słoiku i sprawi, że ogórki wyjdą twarde, jak trzeba.

Dodawanie chrzanu do ogórków kiszonych zapewnia ich chrupkość i sprężystość, jednak nie wszyscy lubią jego wyrazisty smak. Ma on też tendencje do dominowania smaku przetworów. Istnieje jednak łatwo dostępny zamiennik, który nie będzie aż tak inwazyjny w smaku, a spełni swoje zadanie i sprawi, że ogórki pozostaną twarde. I nie, nie są to liście czarnej porzeczki, winorośli, wiśni, ani dębu – one też nie zawsze są dla wszystkich dostępne.

Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Użyjcie gorczycy

Ogórki kiszone bez chrzanu nabiorą jędrności w słoiku za sprawą nasion białej gorczycy. Biała gorczyca nie tylko aromatyzuje i przyprawia przetwory, ale jest też doskonałym naturalnym konserwantem. Zapobiega też rozwojowi pleśni. W duecie z czosnkiem będzie miała też duży wpływ na końcową twardość gotowych ogórków – duet tych przypraw uchroni je przed „skapcieniem”. Jak kisić ogórki, żeby były twarde, ale bez użycia chrzanu? Oto alternatywa.

Ogórki kiszone bez chrzanu – przepis podstawowy

  • Składniki (na większą ilość):
    • 5 kilogramów ogórków gruntowych
    • 5 małych główek czosnku
    • 5 gałązek kopru z nasionami
    • 3 łyżeczki nasion gorczycy
    • 5 łyżek soli kamiennej niejodowanej (na każdy litr wody 1 łyżka soli)

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotujcie 5 l wody z solą. Przestudźcie;
  2. W międzyczasie umyjcie, wyparzcie i wytrzyjcie słoiki wraz z nakrętkami, włóżcie do nich po gałązce kopru;
  3. Ogórki dokładnie umyjcie i wysuszcie, a następnie ułóżcie ciasno w słoikach;
  4. Obierzcie czosnek, przekrójcie ząbki czosnku na połówki i włóżcie je do słoików, przesypując gorczycą;
  5. Zalejcie ogórki wodą, tak, by przykryła je w całości;
  6. Nałóżcie pokrywki, szczelnie zakręćcie i pozostawcie na kilka dni w temperaturze pokojowej;
  7. Gdy woda zmętnieje, przenieście je w chłodniejsze i ciemne miejsce. Po ok. 2-3 tygodniach ogórki kiszone bez chrzanu będą gotowe.

Przepis na ogórki kiszone bez chrzanu możecie bardzo łatwo zmodyfikować, zmniejszając lub zwiększając proporcjonalnie ilość składników. Na 2,5 kg ogórków wystarczy ok. 1,5 łyżeczki nasion gorczycy. Wybierajcie na straganie lub w sklepie świeżo zebrane ogórki, na których końcówkach widać jeszcze resztki kwiatów. Sięgajcie po niewielkie lub średnie sztuki. Duże egzemplarze mają już wyrośnięte w środku nasiona. Im większy ogórek, tym większe ryzyko, że wyjdzie po ukiszeniu jak kapeć – miękki i pusty w środku.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode