share

Przygotowanie obłędnie soczystych i pulchnych kotletów mielonych z dodatkiem – podpowiedzi, jak zapomnieć o namaczaniu bułki.

by

Każda z gospodyń domowych ma swój sekretny przepis na idealne i pyszne kotlety mielone. Natomiast ten patent, który dziś wam zdradzimy, jest nietuzinkowy i nie każdy z nas by na to wpadł. Sprawdźcie koniecznie.

Kotlety mielone to pozornie łatwe w przygotowaniu danie, które jednak czasem może nastręczyć problemów. Suche, wiórowate mięso, przypalona skórka, a wnętrze kotleta surowe – to tylko jedne z nielicznych kłopotów, z którymi być może mierzycie się na co dzień. Co, jeśli nie macie bułki tartej, ani kajzerki do namoczenia? Większość upiera się w takiej sytuacji, aby dodać mąkę, natomiast znamy lepszy patent, który zdradziła nam zaprzyjaźniona sąsiadka. Robi tak od lat z powodzeniem, bo wszyscy proszą o dokładki.

Jak zrobić soczyste kotlety mielone bez bułki?

Wystarczy dodać kilka łyżek serka śmietankowego z wiaderka, a mielone będą bardziej soczyste i smaczniejsze niż do tej pory. Ten dodatek idealnie zlepi mięso, danie nie wyjdzie tłuste, a niezwykle chrupiące i wilgotne w środku. Przepis znajdziecie poniżej:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 4 łyżki serka śmietankowego z wiaderka
  • 2 jajka
  • 3 cebule
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso połączcie ze sobą i doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Dodajcie serek i wymieszajcie.
  3. Wyróbcie mięso z jajkami.
  4. Cebule obierzcie i pokrójcie w piórka.
  5. Podsmażcie na oleju do zrumienienia. Dodajcie do masy mięsnej.
  6. Otoczcie mielone w mące i smażcie na rozgrzanym oleju.
  7. Serek śmietankowy możecie dodać także w wersji z czosnkiem lub ziołami prowansalskimi – podbije smak mięsa.

Czym zastąpić klasyczną bułkę w kotletach mielonych?

Domownicy szukają odmiany i proszą o inny dodatek? Wypróbujcie tych kilka patentów, które z pewnością pomogą urozmaicić to danie:

  • pasta z suszonych pomidorów i słonecznika – najczęściej dostępna pasta w słoiczkach na dziale wegańskim, możecie zrobić ją również sami, miksując suszone pomidory z prażonym słonecznikiem
  • hummus – kremowa pasta na bazie cieciorki idealnie zastąpi bułkę i zlepi mięso
  • majonez – podobnie jak serek kremowy sprawi, ze nawet najchudsze mięso będzie soczyste
  • gotowana owsianka na mleku – miękka i delikatna owsianka będzie najbliższa konsystencji bułki
  • puree z dyni lub ziemniaka – to zdrowa alternatywa dla glutenu, która podbije wyjątkowy smak mięsa
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode