Gołąbki bez zawijania na dużą porcję. Pracy tyle co nic, a naje się cała rodzina
Czy każdą kapustę można sparzyć w mikrofali?
Zanim jednak wykorzystacie ten sposób musicie wiedzieć, że kapusta kapuście nierówna i nie każda nadaje się do podgrzania w mikrofali. Bardzo dobrze w tym celu sprawdza się kapusta włoska, która ma cienkie liście. Dzięki temu, że są delikatne, będą łatwiej odchodzić po sparzeniu warzywa. A do tego kapusta rzymska ma wspaniały smak i efektownie wygląda, dlatego warto od czasu do czasu wykorzystać ją do zrobienia gołąbków. Możecie też użyć kapusty spiczastej, która także jest delikatna i z tego powodu dobrze się nadaje do sparzenia jej w mikrofalówce.
Jak sparzyć kapustę bez użycia wody w piekarniku?
Innym sposobem na sparzenie liści kapusty na gołąbki jest użycie w tym celu piekarnika. Przyda się wam też rękaw do pieczenia (w przeciwnym razie kapusta by się spaliła i możecie zapomnieć o gołąbkach). Wystarczy, że po wycięciu głąba z kapusty włożycie ją do rękawa do pieczenia i włożycie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Warzywo powinno się piec w takiej temperaturze przez około 25 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmijcie kapustę z rękawa i gotowe. Liście będzie można z łatwością oderwać i zawijać w nie gołąbki.
share
Przygotowanie gołąbków jeszcze nigdy nie było tak proste i bezproblemowe – zapomnij o długotrwałym gotowaniu kapusty!
Tagi