share

Przetwory na zimę: Ogórki w musztardzie

by
Ogórki w musztardzie będą urozmaiceniem podczas rodzinnego obiadu. Zamiast klasycznych ogórków konserwowych polecamy wam w tym roku ogórki w musztardzie. W sezonie ogórkowym przygotować kilka słoików. Wtedy ogórki w musztardzie pojawią się również na naszych talerzach w środku zimy. Sposobów na ogórki w musztardzie jest wiele, bo jedni wolą pokroić je w grube plastry, inni obrać i podzielić na ćwiartki, a jeszcze inne przepisy bazują na nieobranych połówkach tych warzyw. Niezależnie od tego, czy przygotujecie klasyczną wersję ogórków w musztardzie, czy 
skusicie się na inną ich wersję, i tak będą pyszne.
Ogórki w musztardzie zasmakują wam, jeśli lubicie klasyczne ogórki konserwowe oraz musztardę. W porównaniu od zwykłych ogórków te są bardziej charakterne, wyraziste w smaku i posiadają intensywny aromat. Warto zrobić je już teraz, im ogórki w musztardzie dłużej postoją i „przegryzą się”, tym będą intensywniejsze w smaku. A na jesieni może przyjść ochota, by podać je do sałatek albo do kanapki. Z dobrej jakości pieczywem, które obecnie łatwo zamówić prosto pod drzwi, będą smakować przepysznie.

Ogórki w musztardzie — jaka musztarda do ogórków w zalewie musztardowej?

Podobnie jest z wyborem musztardy. Ogórki w musztardzie nie powinny być przygotowane z pierwszą lepszą musztardą. Należy wybrać musztardę, która faktycznie nam smakuje. Warto na początek wybrać klasyczny smak, a jeśli tak przygotowane ogórki w musztardzie nam posmakują, eksperymentujmy z innymi, smakowymi musztardami. Na przykład miodową czy curry, które wzbogacą smak pikli. Sprawdzi się również ostra w smaku musztarda Dijon. Sprawdź też nasz przepis na ogórki w curry!

Ogórki w musztardzie – przepis

4 kilogramy ogórków, pieprz i liście laurowe – ogórki kroimy, jak lubimy i układamy ciasno w wyparzonych i wysuszonych słoikach. Dodajemy po 2 listki laurowe i kilka ziarenek pieprzu na słoik. Składniki na zalewę: 2 litry wody, 2 szklanki octu, 3 szklanki cukru, 5 łyżek soli, 10 łyżek musztardy. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Zalewamy nią ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ogórki w musztardzie przez 10 minut. Słoiki odstawiamy do góry dnem na blacie wyłożonym gazetami i przykrywamy ściereczką, by ostygły. Ogórki w musztardzie są gotowe.
Z takiego przepisu na ogórki w musztardzie, wyjdzie nam około 7 słoików.
Zobacz inne przepisy na ogórki w musztardzie oraz aż 16 przepisów na przetwory z ogórków. W galerii 14 przepisów na ogórki kiszone znajdziecie nie tylko pomysły na ogórki w musztardzie, ale i z dodatkiem curry, kurkumy, ogórki klasyczne i z chilli. Polecamy też galerię przetwory na zimę.
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode