„Znowu filet z kurczaka?” Jeśli przynajmniej 1 słyszeliście to zdanie przy obiedzie, ten przepis jest dla was. Kotlety z piersią z kurczaka w panierce innej niż zwykle, zadowolą wszystkich. Ta panierka, w odróżnieniu od bułki tartej, nie odpada. Zachowuje się na mięsie wręcz jak zwarty placek i tak też chrupie. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej. Sprawdźcie ten sposób i przepis.
To danie łączy 2 klasyczne polskie obiady w jeden sprytny sposób.
Jeśli często zajadacie kotlety z kurczaka w panierce, ten patent będzie smaczną odmianą. Gdy tylko go poznacie, na dobre porzucicie klasyczną panierkę z bułki tartej. Nawet jeśli nie osuszycie zbyt dokładnie mięsa (to częsty błąd, który powoduje, że panierka odpada), będzie się ona trzymać kotletów.
Kotlety z kurczaka w panierce i nie tylko
Filety z kurczaka możecie nie tylko smażyć jako kotlety, ale też zmielić i ulepić z nich pulpety, a następnie je obsmażyć i udusić z ulubionym sosem. Jeśli je nadziejecie, powstaną pyszne klopsy.
Kotlety drobiowe także możecie urozmaicić na wiele sposobów. Możecie je nadziać i smażyć na płasko, możecie też po nafaszerowaniu zwinąć je w roladki, spiąć wykałaczkami i usmażyć lub upiec. Siekane kotlety z kurczaka są jeszcze jedną ciekawą odmianą. Kawałki kurczaka i warzyw spaja majonez, żółty ser i jajka. Takie kotlety możecie zrobić z mnóstwem różnych warzyw.
Kotlety z piersią z kurczaka w panierce mogą smakować tak, jak chcecie.
Wystarczy za każdym razem przyprawiać ją w inny sposób. Ba – samą panierkę również możecie przygotować wg różnych przepisów. Nie tylko na bazie bułki tartej, ale również panko (grubo zmielonej bułki), panieru z ciecierzycy, płatków kukurydzianych, a nawet owsianych. Mało kto jednak wpadłby na wykorzystanie w roli panierki ziemniaków. Tymczasem ma to sens.
Panierka z ziemniaków – jak ją zrobić?
Ziemniaki na tę panierkę ścieramy na tarce, ale na grubych oczkach. Powinny powstać wiórki. Smażone kotlety z kurczaka w panierce ziemniaczanej chrupią jak placki kartoflane. Powstanie danie 2w1: kotlety, a na nich warstwa ciasta jak na placki ziemniaczane. Miłośnikom obu tych dań nasza potrawa na pewno zasmakuje. Ziemniaki, których do tej panierki użyjecie, powinny być typu B (średniomączyste) lub C (mączyste). Skrobia wchłonie nadmiar wilgoci i podczas smażenia przyklei się do wierzchu mięsa na dobre. Przyda się również mąka ziemniaczana, która pomoże zagęścić ciasto na panierkę. Panierka nie będzie odpadać.
Kotlety schabowe w tej panierce deklasują wszystkie inne.
Sekretem jest garść popularnego produktu z lodówki
Kotlety z piersią z kurczaka w panierce ziemniaczanej – przepis
Składniki (na 4 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5-6 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Zetrzyjcie obrane ziemniaki i cebulę na grubych oczkach tarki. Posólcie, wymieszajcie i odstawcie na parę minut.
- Podzielcie piersi i przekrójcie je wzdłuż na 2 części, każdą rozbijcie lekko tłuczkiem. Posólcie, popieprzcie i na chwilę odstawcie.
- Ziemniaki odciśnij dokładnie i przełóż do osobnej miski. Dodajcie 1 jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie.
- Rozkłóćcie drugie jajko na głębokim talerzu. Rozgrzejcie na patelni tłuszcz i nałóżcie na nią porcję panierki podobną wielkością do kotletów. Następnie obtoczcie dokładnie filet w jajku z obu stron, połóżcie na smażącej się panierce i nakryjcie drugą porcją masy ziemniaczanej.
- Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż kotlety się zarumienią. Przełóżcie na ręcznik papierowy, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety z piersią z kurczaka w panierce podawajcie z ulubioną sałatką lub surówką. Ziemniaki macie już na kotletach. Obiad będzie bardzo sycący i treściwy.
Jeśli zostanie wam po smażeniu kotletów nadmiar panierki, przełóżcie ją na noc do lodówki, a następnego dnia doprawcie i usmażcie placki ziemniaczane. Będą tak samo dobre, jak klasyczne.
Źródło: KuchniaNaWypasie.pl